Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vi ses på Mariegatan

11 Nov , 2013, 19.36 Malin Slotte

 

På ett hus på Mariegatan i Helsingfors finns en minnesplatta som anger att Estlands president Lennart Meri bodde där under den 19–23 augusti 1991. I huset hade Tuglas-sällskapet sin verksamhet, en förening med uppgift att främja den estniska kulturen. Sällskapet grundades 1982 och fick en central roll i Estlands frigörelse från Sovjet hösten 1991.

I dokumentären Epävirallinen linja berättar Arto Koskinen historien genom intervjuer med dem som var med och aktiva i sällskapet. Det var några intensiva dygn då historia skrevs.

Finlands officiella linje var en helt annan än det stöd som inofficiellt gavs broderlandets självständighetssträvanden. President Mauno Koivisto och statsminister Esko Aho var mycket diplomatiska och försiktiga i sina uttalanden, samtidigt regisserades Estlands självständighetskamp från en lägenhet på Mariegatan.

I dokumentären framkommer en del intressanta fakta av anekdotkaraktär. Som hur Björn Wahlroos, Nokia och puben Pataässä alla på sitt sätt stödde den estniska självständigheten, och hur Lennart Meri åkte limousin prydd med en provisorisk Estlandsflagga genom Helsingfors för att fira självständigheten.

Dokumentärprojekt: Den inofficiella linjen sänds i kväll måndag kl. TV1 21.30, repris lördag kl. 12.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.