Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När elen kom till byn

12 Nov , 2013, 19.27 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Elektricitet är ett tema på Yle Fem just nu. Kanalen visar några dokumentärer om elförsörjning, i kväll Jérôme le Maires Le The Ou L’electricite (Belgien 2012), som även kunde ses på dokumentärfilmfestivalen Docpoint i januari. Då som långfilmsversion, i kväll som nästan hälften kortare tv-version.

Dokumentären tar oss till byn Ifri i Atlasbergen i Marocko. I byn belägen 2 600 meter över havsytan lever människorna utan el. Men en dag kommer några elingenjörer till byn. De ska dra elektricitet till denna glömda avkrok där livet hittills lunkat på med liten kontakt till omvärlden.

Tre år tar det att dra ut elektricitet till byn, och dokumentären skildrar hela processen. Medan årstiderna växlar får vi följa med hur arbetet att bygga upp elnätet framskrider. En central roll har en 52-årig tiobarnsfar i egenskap av skeptiker till projektet. Han har varken råd eller lust att dra in el, men frågan är om han kan motstå trycket? Hans familj vore en av få i byn som i så fall inte skulle bli elkunder.

Livet går sin gilla gång i Ifri. Bergen är höga och vackra, ibland snötäckta, ibland grönskande, små stenhus klättrar på sluttningarna och människorna rör sig som bergsgetter i den branta terrängen. Få kvinnor syns till. Småpojkar sitter på sluttningarna och ser på när man spränger för att kunna dra ledningar genom berget. Raden av elstolpar kryper allt närmare byn.

Det är en berättelse om när världen kommer till en avskärmad plats. Elektricitet betyder mer än ljus. Det innebär att man också kan börja använda elverktyg, hushållsmaskiner och vitvaror, mobiltelefoner och tv-apparater inte att förglömma. När barn och vuxna – förmodligen för första gången i sitt liv – ser på tv sitter de som förtrollade framför de pråliga och påträngande reklamsnuttarna. Vad tänker de om det de ser, som visar en verklighet så annorlunda än deras? Ingen frågar det, så det kan vi bara föreställa oss.

Dok: Te eller elektricitet? sänds i Yle Fem i kväll kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.