Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Pojken som blev berömd

20 Nov , 2013, 15.51 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Med Lilyhammer och Halvbroren har norrmännen visat att även de kan göra kvalitetsserier. Yle Fem har visat båda – Halvbroren har nyligen avslutats. Nu har Eva Isaksens tredelade Jan Kjærstad-dramatisering Erobreren (NRK 2012) tagit över onsdagens sändningstid för dramaserier i Yle Fem. Tyvärr har kvaliteten därmed sjunkit från Halvbroren.

Alla delarna i romantrilogin som serien bygger på är översatta till svenska. Den första delen Forføreren från 1993 utsågs 2006 av den norska tidningen Dagbladet till en av de 25 bästa romanerna det senaste kvartsseklet. Den andra delen Erobreren utkom 1996, och för trean Oppdageren, från 1999, belönades Kjærstad med Nordiska rådets litteraturpris.

Berättelsen är ambitiös; genom sin huvudperson Jonas Wergeland vill Kjærstad berätta något om det norska samhällets förändring de senaste decennierna.

I serien spelas Jonas Wergeland, beroende på ålder, av tre olika skådespelare: Johan Felix Tschudi, Jakob Oftebro och Kåre Conradi. I första avsnittet rör vi oss i den 12-årige pojkens (Tschudi) barndoms-Oslo. Det som skildras är olika mer eller mindre präglande och personlighetsdanande händelser i hans liv. Han är upptagen av att inte vara vanlig, och försätter sig medvetet i situationer som får honom att känna sig unik. Han ska nämligen inte bara komma att bli en tv-kändis. I framåtblickar får vi se honom som medelålders man stå vid sin blodiga döda fru i sitt hem. Vi är alltså på väg mot en tragedi, och i korta klipp intervjuas hans släktingar om honom, antagligen med anledning av det som hänt frun.

Det kanske låter mer spännande än vad det är. Tyvärr är det här varken särskilt själfullt eller drivet berättat. Det är något gammalmodigt över produktionen, som om den var gjord 1992 i stället för 2012. Vissa dramatiska scener är klumpigt gjorda, och val och användning av musik bidrar inte heller till att få helheten att kännas fräschare.

Erövraren sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.