Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Människohandelns mekanismer

21 Nov , 2013, 17.46 Malin Slotte

 

En 16-årig flicka från Rumänien tvingades prostituera sig på gatan i Helsingfors. En förståndshandikappad kvinna från Estland likaså. De upprörande nyheterna om människohandeln når oss med jämna mellanrum. Människor gör sig skyldiga till ofattbar hänsynslöshet och grymhet. Som titeln på Barbro Björkfelts Seportage antyder, det är så hemskt att man egentligen inget vill veta.

Men vi får inte blunda. Problemet ska uppmärksammas. Ingen vet hur många människohandelns offer är, men allt tyder på att det handlar om miljoner. En växande slavhandel med främst kvinnor och barn som offer.

Symptomatiskt är att offer, förövare och sexköpare sällan träder fram. Så inte heller i detta program. Däremot intervjuas myndighetspersoner med insyn i människohandel om mekanismerna som möjliggör utnyttjandet. Och Eva Biaudet, som arbetet med människohandelsfrågor på OSSE. Det är sakliga och sansade personer i sin yrkesroll. Den som står för känslorna är redaktören som börjar gråta under en intervju.

I våras uppmärksammades problemet på två teaterscener i Helsingfors. Björkfelt talar även med Tytti Rintanen som regisserade Suhe Teatteris Item no 316 och Martin Bahne som skrivit pjäsen La Strada som sattes upp av Teater Mestola.

Seportaget: Du vill inte veta sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 23.15.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.