Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Till frihetens land

19 Dec , 2013, 15.45 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Per Omar Persson är en skåning som levt en stor del av sitt liv – trettio år – i Pakistan. Där har han konverterat till islam för att kunna gifta sig med Shamim och fått två döttrar. När sjuttioårsdagens närmar sig beslutar han att flytta tillbaka till Sverige med sin familj. De pakistanska morbröderna har blivit hotfulla eftersom de ogillar Pers fria sätt att uppfostra sina tonårsdöttrar. Även döttrarna själva tycker att de har för lite rörelsefrihet i Pakistan. De längtar till Sverige, och bygger upp en idyllbild av landet utifrån bilder de googlar fram på nätet.

Sommaren 2008 flyttar de från kaotiska Lahore till lugna Hässleholm, och Åsa Blancks och Johan Palmgrens dokumentär från 2013 följer dem under sex år. Att komma in i det svenska samhället visar sig förstås vara betydligt svårare än de trodde, även för pappa Pelle. När han ansöker om pension stöter han på bisarr svensk byråkrati. För att få pension krävs ID-bevis, och för att få det måste han bevisa att han lever, vilket är svårt att göra utan ID.

Hemlängtan blir svår för kvinnorna i familjen. De går på kurs för att lära sig svenska, men jobb verkar omöjligt att få. Familjen ställs dessutom inför ytterligare ett livsavgörande beslut då den ena dottern förälskar sig i en pakistanier och vill flytta tillbaka för att gifta sig.

Dokumentären fick årets Prix Europa i den mångkulturella Iris-kategorin. Det är en lättittad och välberättad dokumentär som fångar en från första stund och utan möda behåller ens intresse under de åttio minuter den pågår. Dokumentären är med under dramatiska och livsavgörande ögonblick i familjens liv, och huvudpersonerna är frejdiga och trevliga prickar.

Det handlar om kulturkrockar, och om att både Sverige och Pakistan har sina för- och nackdelar. Det handlar också om familjeband, och en stor konflikt är den olika synen på kvinnor i de båda länderna.

Dok: Familjen Persson i främmande land sänds i Yle Fem torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.