Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Det magnifika Afrika

21 Dec , 2013, 16.36 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Att bjuda tittarna på en längre naturserie hör till Yles jultraditioner. I år visar bolaget den femdelade BBC-produktionen Africa från 2013. Den vida naturens naturdokumentärer brukar vara av hög kvalitet, men Africa torde ändå ta priset och överglänsa det mesta man sett i genren. Det här är en mäktig tv-upplevelse som gör en både hänförd och ödmjuk inför naturens storhet och mångfald. Så tekniskt och berättarmässigt magnifikt är det.

Det är helt otroliga bilder och scener vi får se, med en kamerateknik som man knappt ens trodde var möjlig. Insekter kämpar i närbild i Kalahariöknen, så nära att sandkornen kan urskiljas. Likt superhjältar visar de triumferande upp sina överlevnadsstrategier, och när en spindel rullar som en boll nerför en sanddyn för att undkomma fienden glider kameran med på färden.

Sådana kameraåkningar av djur i rörelse är serien full av. Likaså får vi se en armé av rymdmonsterliknande insektdjur närma sig. En av dem attackerar ett fågelbo, och när fågelmamman ingriper får vi se insekten falla ner i slow motion för att handlöst studsa mot marken, varvid handlingen tar ytterligare en vändning som inte ska avslöjas här.

Och kattdjuren, som kameran kommer så nära att varje morrhår framträder. Leoparden som är ute på jakt och vars muskulösa kropp täcks av fläckar är en skönhetsupplevelse. För att inte tala om de nykläckta strutsungarna som skyddslöst luddiga vandrar mot vattenhålet, noshörningens parningsbestyr filmat med ljuskänslig kamera nattetid, och giraffhannarna som uppenbarar sig i öknen som i en scen i en västernfilm för att duellera genom att våldsamt slunga sina sirliga halsar mot varandra.

Seriens sjätte avslutande avsnitt visades som en Prisma-dokumentär redan i måndags (repris i morgon kl. 12.35), där seriens originalberättare David Attenborough dryftar kontinentens framtid. För det finska referatet står Jarmo Heikkinen, men man kan som alltid även välja Attenboroughs originalreferat med finsk textning.

Den vida naturen: Afrika sänds i TV1 lördagar kl. 18.45, repris söndagar kl. 8.05 och onsdagar kl. 14.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.