Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film

Snögubben flyger igen

24 Dec , 2013, 06.35 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den traditionellaste högtiden av dem alla, är även förknippad med en hel del traditioner på tv. En tv-tradition på julafton för många har den halvtimmelånga animationsfilmen Snögubben (The Snowman, Channel 4 1982) blivit. Denna Oscarsnominerade kortfilm som helt saknar tal sändes första gången i finsk tv julen 1983. Sedan 1992 har programmet visats varje julafton, strax före julfreden utlyses i Åbo. Den handtecknade kortfilmen har haft upp emot 400 000 tittare och baserar sig på en ordlös bilderbok från 1978 av författaren Raymond Briggs. Handlingen i barnboken skiljer sig dock på flera punkter från filmen, till exempel finns inga referenser till julen i boken.

I fjol fyllde filmen om vänskapen mellan en pojke och en snögubbe som vaknar till liv trettio år, och jubileet till ära lät det brittiska tv-bolaget Channel 4 producera en uppföljare, Snögubben och snöhunden (The Snowman and the Snowdog) som hade världspremiär på brittiska Channel 4 på juldagen i fjol.

Det ger filmerna en särskild magi att de är tecknade för hand och därtill ordlösa stumfilmer. Också uppföljaren är handtecknad, med undantag för den fallande snön och vissa ljuseffekter. Den tog nästan två år att göra och hade en budget på 2,4 miljoner euro. Liksom uppföljaren består den av över 200 000 handritade teckningar. En sekund i filmen motsvarar tolv teckningar, vilket har krävt ett produktionsteam på 94 personer varav 77 stycken är tecknare och animatörer.

Känd från den första filmen blev sången Walking in the Air, som ger den fantastiska flygscenen ett extra lyft. I original sjöngs den av Peter Auty från Sankt Paulskatedralens gosskör, och den har gjorts av otaliga artister sedan dess, bland annat på skiva av finska Nightwish. Även den nya filmen innehåller en låt, Light the Night. I original görs den av Andy Burrows, på finska av Jari Salo.

Snögubben sänds på julafton kl. TV2 11.29.
Snögubben och snöhunden sänds på julafton kl. TV1 11.55.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.