Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Komediserie

Lättsam kvinnokamp

25 Dec , 2013, 09.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Två dagar före SVT visar Yle Fem årets SVT-juldramasatsning, Mikael Hellströms Fröken Frimans krig, en dramakomedi i tre delar som utspelar sig under tidigt 1900-tal. Handlingen tar avstamp i verkliga händelser, i en grupp kvinnor som grundade en konsumentförening som alternativ till den dåliga hygienen inom mathanteringen vid denna tid. Rörelsen Svenska hem hade som mest fem butiker och 3 000 medlemmar. Endast kvinnor tilläts äga andelar och handla i butikerna. De manliga handlarna försökte motarbeta rörelsen med en gemensam bojkott.

I centrum av denna rörelse placerar manusförfattaren Pernilla Oljelund sin huvudperson Dagmar Friman, spelad av Sissela Kyle. Hon är en kvinnosakskvinna som anländer från London för att lösa ut sitt arv i Stockholm, men blir snuvad på det för att hon är kvinna. För att försörja sig får Dagmar en idé om att bilda en konsumentförening för kvinnor.

Här bjuds verkligen inte på några krångligheter, linjerna är raka och karaktärerna minst sagt tydliga, och många av dem är mogna kvinnor: Dagmar har radikala tankar om kön och klass för sin tid, bästa väninnan är en av de allra första kvinnorna som gör karriär, svägerskan är en kuvad rikemanshustru som får smak på att verka utanför hemmets väggar, den rejäla hushållerskan hålls tillbaka av sin klassbakgrund, den rika änkan är egen men charmig och köpmannahustruns överlevnadsstrategi är att göra sig dummare än hon är. Och så har vi det unga biträdet som tillför handlingen lite ungdomsromantik.

Karaktärerna är lätta att tycka om, och intrigen sätter flitigt sitt hindrande krokben för dem. Det är förvisso ett stycke frejdig och underhållande feelgoodsåpa som i hög grad bärs upp av sina fina skådespelare. Men man påminns också om att det inte var så länge sedan som SVT bjöd på en ambitiös dramasatsning, ofta om någon historiskt betydelsefull person, varje jul och nyår. Man kan längta tillbaka till den tiden.

Fröken Frimans krig sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00 och i SVT World fredagar kl. 22.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.