Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Från förlust till vinst?

7 jan , 2014, 18.34 Malin Slotte

 

Industriarbetarna är en försvinnande yrkesgrupp i Finland. Företag bommar igen och flyttar till länder där arbetskraften är betydligt billigare. Är det här något som det över huvud taget går att göra något åt, eller är det bara att acceptera faktum och lägga ner? Den nya sexdelade serien Pelastetaan duunit följer fyra företag som kämpar med konkurrensen från billigare utländska underleverantörer. Går det att vända trenden och rädda jobben?

Yle kallar själv serien för affärslivets verklighets-tv, men någon realitysatsning är detta verkligen inte, trots att människors jobb är känsliga saker och vi kommer att få så en del tårar i serien. Det är snarare en högst seriös dokumentär uppdelad på sex avsnitt.

Färgstarkast förefaller gänget på Ekin Muovi i Virtasalmi vara. Erkki Lappi är en herre med kontrollbehov som har svårt att släppa greppet när han nu ska lämnar över till dottern Tatjana.

Puristeteos ägare Ville Mäenpää hade just investerat i en hall och maskiner i Kangasala när recessionen slog till. Han drog på sig miljonskulder och håller nu på att arbeta ihjäl sig för att hålla skutan flytande.

För Elektrorakenne i Tuusula är tiden som underleverantör till Nokia över. Den hårdnade konkurrensen i branschen pressar ner priserna. Företagets vd Olli Pennanen närmar sig pensionsåldern och funderar på utvidgning och på om sönerna över huvud taget vill ta över?

Högfors är ett företag känt för sina avloppsgaller och ugnsluckor till vedeldade spisar. Nu levererar man vridspjäll till fjärrvärmebyggen i Ryssland där arbetet gör uppehåll när frosten kommer. Under de här perioderna tvingas också fabriken i Salo att permittera sin personal.

För att hitta lösningar på företagens lönsamhetsproblematik inkallas experter, ofta konsulter, som har idéer om vad som borde och kunde göras för att vända förlust till vinst. Serien sänds under två veckor från tisdag till torsdag.

Vi räddar jobben sänds i TV1 tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 20.00, repris dagen efter kl. 9.30 och 12.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.