Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Epokdrama i veterinärmiljö

10 jan , 2014, 18.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I vår Herres hage eller All Creatures Great and Small var en populär brittisk tv-serie i nittio avsnitt som producerades åren 1977–1990. Den baserade sig på veterinären James Herriots (1916–1995) böcker om hur det var att arbeta som veterinär på den engelska landsbygden från slutet av trettiotalet och framåt.

2011 sände BBC den tredelade serien Young James Herriot om James Herriots studietid vid veterinärhögskolan i Glasgow. Bakom manuset stod Johnny Byrne (1935–2008) som även skrev manus till I vår Herres hage.

Serien skildrar denne hängivne veterinärs första försök och misstag i yrket. Han får kämpa mot både djurägare och professorer, varav de senare framställs som ett konservativt och maktfullkomligt gäng. Det är inget gynnsamt klimat för i synnerhet skolans få kvinnliga studenter, varav James blir vän med en – Whirly, en feminist som säger vad hon tycker, även till professorer.

För att vara ett eftermiddagsdrama bjuder serien på smått tuffa scener då villkoren för veterinäryrket ska framställas. Vanligen brukar serier med det här upplägget – olika fall i varje avsnitt – vara längre än tre delar.

Unge James Herriot sänds i TV1 fredagar kl. 19.00, repris Yle Teema lördagar kl. 17.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.