Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Leva med narkolepsi

24 jan , 2014, 19.01 Malin Slotte

 

Den har kallats en av de största medicinska tragedierna i modern tid, och jämförts med talidomidskandalen på sextiotalet. Hundratals människor i Europa rapporteras ha drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerat sig med Pandemrix mot svininfluensa 2009. Många av dem är barn och ungdomar. Sverige och därefter Finland har flest fall. Möjligen är det en följd av att vaccineringen här var så omfattande, men en genetisk sårbarhet kan också ha bidragit.

Josefin Lennen Merckx belyser problematiken ur ett svenskt perspektiv, utifrån en av de drabbade. Emelie Olsson är en fjortonåring som ständigt är trött och nickar till. Ändå kan hon inte sova på nätterna. Sömnen är förknippad med obehag som mardrömmar, hallucinationer och sömnförlamning då hon tycker sig kvävas. Till sjukdomen hör också kataplexi, vilket innebär att hon drabbas av muskelsvaghet vid starka känslor, till exempel kan hon inte skratta utan att falla ihop. För att över huvud taget klara av att gå i skolan äter hon en narkotikaklassad medicin som egentligen inte borde ges till barn. Hela familjen påverkas av Emelies sjukdom. Hennes oroliga nattsömn, då hon ofta skriker till, är jämförbar med att ha ett spädbarn att se till och lugna.

Blir det inte bättre kommer Emelie att ha svårt att leva ett normalt liv. Nu väntar familjen på att hon ska få ersättning för sina skador. Med facit i hand var vaccinet alltför oprövat när man av rädsla för en epidemi med många dödsoffer panikvaccinerade hela befolkningen. En representant för de svenska myndigheterna erkänner i dag att det inte vad värt det, att alltför många hundra personer fick sitt liv förstört av narkolepsi i förhållande till de tiotal liv man tror sig ha räddat. Men han säger också att det var en oerhört svår avvägning. Man visste inte hur allvarlig epidemi man stod inför, och domen mot en myndighet blir alltid hårdare om den inte gjort något alls, än om den handlat felaktigt.

Efter sprutan sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.