Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Ensam på tundran

27 jan , 2014, 14.44 Malin Slotte

 

Olga Kirillova är en rysksamisk kvinna som vaktar renägarnas proviant ensam ute på tundran. Om henne handlar den finsksamiska regissören Paul-Anders Simmas dokumentär Olga.

Olga har inte haft det lätt i livet. Hennes alkoholiserade föräldrar är döda. Hon har vuxit upp på institution där hon glömt samiskan. Numera talar hon bara ryska, och det antyds även att hon heller inte läser så bra. ”Jag gick aldrig ut skolan, därför läser jag tidningen genom att titta på bilder”.

Kameran följer Olga på platsen där hon vaktar renägarnas konservburkar. Hon bor i en grå stuga med hund och katt som sällskap. Landskapet är snötäckt och ödsligt. Men hon verkar trivas med sin ensliga tillvaro, åtminstone klagar hon inte. Det behövs någon som vaktar provianten, den blir stulen annars.

Olga är inte den mest meddelsamma personen – och kanske är det på grund av avsaknaden av ett gemensamt språk mellan henne och regissören som det är svårt att riktigt få ett grepp om henne? Ibland berättar hon en anekdot om när hon mötte en björn eller blev omkullsprungen av en renhjord. Men mest om henne får vi veta via hennes chef, en äldre man som dyker upp och som hon betraktar som en fadersfigur.

Det är ingen dramatisk historia som berättas, man kan till och med fråga sig vad det egentligen är som berättas? Det finns ett hot, och det är att Olgas jobb kan dras in. I övrigt finns ingen tydlig röd tråd, men dokumentären ger en bild av livsvillkoren för Kolahalvöns samer. När det blir vår flyttar Olga för en tid in till den rysksamiska huvudstaden Lujaur, en betonghåla dit sovjetmyndigheterna tvingade alla samer att flytta på 60-talet, och där arbetslöshet och alkoholism nu är ett stort problem. Markerna där samerna tidigare bodde övertogs för att bli militärbaser.

Men så så blir det höst och hon återvänder till ödemarken – osäkert om det är samma stuga. Vackra naturvyer och uttrycksfulla miljöer bjuder dokumentären på.

Dokumentärprojekt: Olga sänds i TV1 i dag måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.