Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Har kostymen känslor?

28 jan , 2014, 14.54 Malin Slotte

 

Det har dröjt några år innan den amerikanska serien Suits (USA Network 2011–) nått finsk mark. Att så länge gått mellan USA-premiären och Finlandspremiären är sällan något gott tecken – och verkar heller inte vara det denna gång.

I Suits har vi ett humoristiskt advokatdrama som återanvänder de senaste årens favoritkaraktärer på tv genom att sammanföra den egotrippade karriäristen och det särbegåvade geniet i en duo. När kvinnokarlen och stjärnadvokaten Harvey Specter (Gabriel Macht, i dyr kostym) blir delägare i advokatbyrån Harvey Specter anställer han Mike Ross (Patrick J. Adams) som assistent. Mike är en ung kille med fotografiskt minne som kan alla lagböcker utantill. Kruxet är att han inte har någon examen (eller dyr kostym) – och denna toppadvokatbyrå anställer endast personer med papper från Harvard. Nu kan Mike juridikens teori som rinnande vatten ändå, eftersom han hittills försörjt sig på att mot betalning skriva tentor och inträdesprov för andra studenter. Men den stora hemligheten som till varje pris måste döljas i serien är att denna nyrekrytering saknar Harvardexamen.

I övrigt kretsar mycket kring det (humoristiska) samspelet mellan den äldre och den yngre mannen. Den äldre har en del att lära den yngre om karriär och advokatyrkets praktik, medan den yngre vet något om känslor som den äldre envist förnekar att han någonsin skulle göra sig skyldig till. ”Jag gör inte det här för att jag bryr mig”, är mottot Harvey verkar upprepa. Man har alltså i alla fall lyckats undvika att porträttera ännu en specialbegåvning som känslomässigt handikappad i serien. Till skillnad från Harvey har Mike dessutom någon att bry sig om och ta hand om – en gammal farmor vars uppehälle på ålderdomshemmet han sliter för.

Serien inleds med ett dubbelavsnitt. Trots att detta verkar vara en dussinserie med inte särdeles engagerande karaktärer har den ändå blivit förvånansvärt långlivad: den fjärde säsongen börjar sändas i USA i år.

Suits sänds i MTV3 tisdagar kl. 22.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.