Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Äktenskapet som spiondrama

9 feb , 2014, 17.13 Malin Slotte

 

The Americans  (FX 2013) är spiondramaserien om två ryska KGB-agenters verksamhet i åttiotalets Amerika. Men enligt seriens skapare Joe Weisberg, själv med en bakgrund på CIA, ligger fokus egentligen inte på spionintrigen utan på äktenskapet. KGB-agenterna Elizabeth (Keri Russell) och Philip Jennings (Matthew Rhys) är nämligen gifta och har två barn. De är båda födda i Sovjetunionen under namnen Nadezhda och Mischa och äktenskapet är förstås arrangerat, men icke desto mindre är det ett äktenskap och de försöker utåt, och även inför sina barn, att leva ett normalt familjeliv. Weisberg vill alltså säga något om äktenskapet, genom att sila det genom spionthrillerns filter. Lite som Big Love skildrade äktenskapet genom sin månggiftestwist.

Mest tänker man ändå förstås på Homeland, som ju också hade en kärlekshistoria vid sidan om det politiska, men jämförelsen är inte till den här seriens fördel. The Americans spelar i en annan liga. Detta är inte alls lika välskrivet smart och gastkramande som Homeland, även om upplägget inte är ointressant. Ändå tycks det som om detta drama dras med vissa svårsvalda fånigheter. Helt trovärdigt är det ju inte.

Man kan fråga sig varför ingen någonsin av dem talar ryska, inte ens i tillbakablickarna då de ännu var kvar i Sovjet. Det här med språket är en problematik som serien helt bortser ifrån – paret Jennings pratar nu bara flytande amerikanska, även i intima sammanhang med varandra. Däremot dricker de vodka. Barnen kommer förhoppningsvis att märka att något inte stämmer med föräldrarna så småningom, för det gör barn. Och att låta en FBI-agent flytta in som granne till paret, helt av en slump som det faktiskt verkar, blir också otroligt. Liksom att åttiotalet i serien inte känns särskilt mycket åttiotal. Otroligt ter det sig också att man kan älska passionerat efter att ha gjort sig av med ett lik – men så ska väl den döde ses som en symbol för hindret i sexlivet.

The Americans sänds i MTV3 söndagar kl. 22.35, repris Ava torsdagar kl. 23.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.