Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Samernas nationaldag

6 feb , 2014, 17.08 Malin Slotte

 

I dag firas sedan år 1992 samernas nationaldag, vilket Yle Teema uppmärksammar med två reportage av poeten och journalisten Ima Aikio-Arianaick samt en konsert.

Först ut är Suomi-saame-suomi om två finländares acklimatisering till den samiska kulturen. Det handlar om Eino Torikka som flyttade från Karelen till Angeli för sextio år sedan, där han gifte sig med renskötardottern Elina som han verkar mycket fäst vid. Den andra huvudpersonen är den betydligt yngre Annika Pasanen som flyttade till Enare för femton år sedan för att forska i enaresamernas språk. I motsats till de flesta finländare som flyttar till nordligaste Finland har dessa två valt att bli en del av det samiska samfundet. Båda talar samiska, även om det är Eino som verkar känna sig mest hemma i den samiska kulturen. Annika erkänner att hon känner ett utanförskap bland samerna, även om hon valt att registrera enaresamiskan som sina barns modersmål för att stödja ett språk som bara talas av omkring 300 personer. Till skillnad från Eino känner sig Annika inte heller bekväm med att bära den samiska folkdräkten.

Kvällens andra program Siivekkäät presenterar mångkonstnären Niillas Holmberg (född 1990) som är en sångare, låtskrivare, poet, skådespelare och barnprogramledare från Utsjoki. Vi får se honom ute i den lappländska naturen där han talar om sitt skaparbehov och läser dikter, men han besöker också Helsingfors för en spelning på jazzklubben Storyville. Hans förebild är författaren, musikern och konstnären Nils-Aslak ”Áillohaš” Valkeapää (1943–2001) som sagts vara världens mest kända same.

Internationellt känd är också Mari Boine (född 1956) vars konsert Gilvve gollát i Kautokeino sänds i repris. Boine är känd för att mixa sin jojk med jazz, folk och rock.

Finska – samiska – finska sänds i Yle Teema i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 13.35.
De bevingade fåglarna sänds i Yle Teema i kväll torsdag kl. 21.25, repris lördag kl. 14.05.
Mari Boines konsert i Kautokeino sänds i kväll torsdag kl. Yle Teema 23.30.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.