Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Radio

Resa i farfars fotspår

23 feb , 2014, 08.18 Malin Slotte

 

Om en tigande man, som likt musslan slöt sig kring sina upplevelser, handlar Ingrid Svanfeldts radiodokumentär Farfars tystnad. I den gräver hon i den egna släkthistorien med sin farfar Eric Lindén som huvudperson. Mitt under den ryska revolutionen åkte han med en expedition för att leta guld i Sibirien. I somras reste hans son Carl-Johan Lindén med tåg till Sibirien i sin fars fotspår. Med följde sondottern och journalisten Ingrid Svanfeldt med sin bandspelare.

Farfadern Eric är en person som man inte pratat mycket om i släkten, och Ingrid försöker genom samtal med sin pappa ta reda på varför. Förutom att bandspelaren fångar upp ljudbilder från resan bidrar Eric Lindéns upplästa brev hem med en känsla av tid och plats.

Många människor blir i något skede intresserade av sin egen släkthistoria, och i det här programmet handlar det tveklöst om en släkting som levt ett äventyrligare liv än de flesta, och som dessutom omgärdas av viss mystik i släkten. Men även om Erics liv består av dramatik blir lyssnaren ändå inte riktigt engagerad i detta. Det kan möjligen bero på att sondottern aldrig haft en personlig relation till sin farfar, eftersom det är en person hon aldrig har träffat?

Månadens dokumentär: Farfars tystnad – en berättelse om familjen Lindéns resa till Sibirien sänds i Radio Vega i dag söndag kl. 9.03, repris onsdag kl. 11.03.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.