Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Europa förenat i mångfald

24 feb , 2014, 19.20 Malin Slotte

 

Inför Europaparlamentsvalet har Yle Fem låtit producera en fyra timmar lång programserie om Europa, en uppföljare till programserien Vi borde prata om politik som sändes hösten 2012. Till särskilt stor hjälp i röstningsbåset lär programmet inte vara, och det är heller knappast syftet. I åtta avsnitt och med lika många teman försöker serien ringa in dagens Europa, vilka frågor som är på tapeten i världsdelens olika hörn och hur det är att leva här. Också länder som inte är med i EU inkluderas.

Inslagen binds ihop av en berättarröst i ett grepp som vill både informera och underhålla. Åtminstone första delen fångar tittarens intresse och ger mersmak, även om man kan störa sig något på berättarrösten som ibland blir alltför putslustig och till och med kan verka beskäftig.

Kvällens tema är livet, och vi får möta personer som på olika sätt illustrerar en strävan till ett bättre liv. I fattiga Moldavien planerar journaliststuderanden Victoria att flytta till England för att kunna leva på sin lön. I det polska parlamentet sitter världens enda transkönade parlamentsledamot. Anna Grodzka kämpar för sexuella minoriteters rättigheter och upplever både en förbättring i attityderna och en hotbild från extremister. Skottland vill bli självständigt och ser Norden som förebildssamhällen. Och länder med en lägre prisnivå lockar till sig personer från dyrare länder för att köpa allt från läkartjänster till förmånlig och bekväm helpension i behagligt klimat på äldre dagar. Inslagen kryddas med statistik på européernas medellivslängd, penisstorlek och samlagslängd samt hur lycklig man uppskattar sig vara på olika håll i Europa.

Senare avsnitt har teman som mat, jobb, pengar och grannar och bjuder på besök i Katalonien, Norge, Franska Guyana, Slovenien, Bryssel och San Marino. Serien är en samproduktion och sänds även i övriga Norden.

Vi borde prata om Europa sänds i Yle Fem måndagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.