Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vem var Muhammad?

25 feb , 2014, 19.36 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens seriestart The Life of Muhammad (BBC 2011) påstås vara det första programmet i brittisk tv om Muhammad (570–632). Den tredelade serien ska tillika vara den första serien i västerländsk television som handlar om profetens liv. Som programledaren Rageh Omaar konstaterar har vi i väst liten kunskap om denne man som är så viktig för miljontals människor i världen. Redan från början slår en av de intervjuade fast att Muhammad förmodligen är en av de tre mest betydelsefulla personerna som någonsin levt.

Rageh Omaar är en somaliskbördig brittisk journalist och författare som själv är muslim. Under Irakkriget var han BBC:s korrespondent, en upplevelse han även skrivit en bok om. I serien reser han i Muhammads fotspår från profetens födelsestad Mekka till Medina där han ligger begravd. Båda städerna är i dag heliga platser för muslimerna.

Om Muhammads biografi får vi veta att han föddes fattig och tidigt blev föräldralös. En viktig person i hans liv blev den första hustrun Khadidja, en äldre änka han gifte sig med i unga år, och som sägs ha varit hans stora kärlek. Hon anses också vara den första muslimen, och var ett stöd för sin man i den andliga kamp han genomgick innan han vågade ta emot sitt profetkall, något som skulle leda till att han grundade en ny världsreligion.

Via Muhammads liv presenteras även de centrala idéerna inom islam. Det är förbjudet att avbilda profeten, vilket serien respekterar. Även uppmärksammade krockar mellan islam och väst behandlas, som de starka reaktionerna mot satirteckningarna i danska Jyllands-Posten, och fatwan mot Salman Rushdie med anledning av Satansverserna. På vissa punkter, både historiska och teologiska, råder motstridiga meningar, vilket speglas i den mängd intervjuer med experter som serien innehåller.

Programserien fyller en viktig allmänbildande funktion. Senare avsnitt tar bland annat upp de heliga krigen och sharialagen.

Historia: Muhammads liv sänds i Yle Teema tisdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 15.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.