Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Brittisk humor funkar inte alltid

16 mar , 2014, 22.50 Malin Slotte

 

Mattelektorn har gett ut en succébok om talet noll. Bokhållaren har av misstag betalat ut dubbla löner till alla anställda. Och rektorn är vansinnig, ett riktigt obehagligt kryp.

Så har man det i kollegiet på Kirkeuniversitetet i den brittiska sitcomserien Campus (Channel 4 2011), som har samma upphovsgäng som Smack the Pony och Green Wing vilket ju lovar gott. Genren är svart, för att inte säga brutal humor – för tittaren finns här inte mycket plats att hämta andan och ens för ett litet ögonblick vila sig i något mer mänskligt och försonande. För det är karaktärerna för hårt tillspetsade.

Något universitetsvärldens The Office är detta tyvärr inte. För att vara det verkar den här serien känna den miljö den driver med för dåligt. Det som The Office gjorde så suveränt var att hitta smärtpunkterna genom komiken. Man sympatiserade starkt för det som karaktärerna i serien utsattes för. Campus verkar inte få in några sådana träffar, utan skenar vidare i sitt uppskruvade tempo med karaktärer som verkar tävla i vem som är äckligast och vidrigast mot sin omgivning.
Serien blev heller inte långlivad. Efter sex avsnitt lades den ner på grund av låga tittarsiffror.

Campus sänds i TV1 söndagar kl. 22.50, repris lördagar kl. 00.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.