Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Kantelen och ariskheten

17 mar , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Heikki Huttu-Hiltunens dokumentär Himmlerin kanteleensoittaja hade premiär på DocPoint-festivalen i Helsingfors i slutet av januari. Det är fråga om en osensationellt berättad men ändå smått uppseendeväckande historia om nazistledaren Heinrich Himmlers fascination för den finska runosångtraditionen. Berättelsen skildras ur den finske studenten Yrjö von Grönhagens (1911–2003) perspektiv. Våren 1935 lämnade von Grönhagen Sorbonne-universitetet i Paris för att vandra till fots till Helsingfors. Slutmålet var egentligen Karelen där han hade som avsikt att samla in runosånger innan de försvann.

När han reste genom Tyskland träffade han emellertid av ett sammanträffande på Heinrich Himmler som tände på projektet. Himmler ansåg att ariskhetens rötter fanns norrut och hyste därför ett intresse för den finska kantelen och runosången. Himmler anställde von Grönhagen som forskare och tjänsteman vid Nazitysklands nationalvetenskapliga Ahnenerbe-insitut som bedrev forskning i ariskhetens rötter. Det förutbestämda forskningsresultatet var att von Grönhagen skulle hitta dessa i den karelska runosångtraditionen och därtill gärna hitta bevis på den ariska rasens existens. Himmler beställde även tio kanteleinstrument till SS-soldaterna för att de skulle lära sig spela på dem.

Som källor för berättelsen används Yrjö von Grönhagens dagboksanteckningar, hans reseberättelse Himmlerin salaseura och Heather Pringles bok Himmler’s Scholars and the Holocaust. Uppläsningarna ur källorna bildsätts med hundratals arkivbilder, många av dem von Grönhagens personliga fotografier från resan. Vi får även höra vad som fastnade på von Grönhagens magnetofon under hans forskningsresa till Karelen sommaren 1936.

Dokumentärprojekt: Himmlers kantelespelare sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.