Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Fantasy

Sex på liv och död

24 mar , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

ve000bkm3d

Sällan har väl en inhemsk tv-serie haussats så mycket som MTV3:s nya Nymfit. Det är med uppskruvade förväntningar man bänkar sig framför denna tolvdelade serie, som sålts till femtio länder och redan visats i Tyskland, Italien och Serbien. Och de första avsnitten visar sig tveklöst vara lovande.

Genren är fantasy och man rider på den sedan länge pågående mytologiväsenboomen. Den främsta målgruppen verkar vara vampyrfansen. Serien kunde också ha varit ett vampyrdrama, men är det lyckligtvis inte. I stället kommer man med något nytt och eget genom att introducera ett hittills rätt outforskat mytologiskt väsen, nämligen nymfen. Också här är sexualiteten och döden faktorer på det spänningsfält som utgör intrigen. Nymfen bär likhetstecken med vampyren. Båda ser ut som vackra människor men är det inte, båda är odödliga så länge de får sitt livselixir. För nymfens del handlar det om sex vid fullmåne, vilket kräver offer. Det låter som en skräckfantasi om kvinnlig sexualitet, ett tema som förstås har all potential att vara både intressant och kittlande.

Anslaget och upptakten är ungdomsdramat, ett visuellt drivet sådant. Serien inleds med att sjuttonåriga Didi (en underskönt ljuv Sara Soulié) har sex för första gången med sin pojkvän. När akten är över är pojkvännen död. Didi är lika överraskad som tittaren. I lämpligt utportionerade doser får sedan både Didi och tittaren efter hand reda på vad det hela handlar om, vem hon egentligen är och vad det innebär. Parallellhistorierna är flera: återblickar flera hundra åt tillbaka i tiden ger en bakgrund, i Frankrike finns manliga satyrer och polisen med Svante Martin i spetsen intresserar sig för de märkliga dödsfallen.

Intressantast är ändå den unga huvudpersonens upptäckt av sin identitet och hur hon hanterar den. Självfallet gör dessa premisser kärleken mellan nymf och människa förbjuden och omöjlig – och självfallet är det just dit serien tänker gå.

Nymfit sänds i MTV3 måndagar kl. 21.00, repris i Ava söndagar kl. 22.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.