Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Eurovisionen – slutsummering

12 maj , 2014, 14.45 Malin Slotte

 

Innan jag knyter ihop Eurovisionspåsen för den här gången, publicerar jag resultatlistan med en kort kommentar till varje bidrag (poängen inom parentes):

AP4_5129

1. Österrike: Conchita Wurst – Rise like a phoenix (290) En mycket väntad och välförtjänt seger. Låten var inte årets bästa, men numret var i sin pampiga storslagenhet det som stack ut och berörde mest. Och skägget stod för det överraskande och oväntade, det som faktiskt ingen krönt sitt bidrag med tidigare. Det är alltid också roligt när ett land som inte vunnit på länga får arrangera Eurovision. 

TH00133

2. Nederländerna: The Common Linnets – Calm after the storm (238) Bästa låten, och roligt att ett så här nedtonat och lågmält nummer kan nå så här högt, det vågade jag inte riktigt hoppas på. Andraplaceringen helt okej, det får gärna vara glammigt på toppen.

3. Sverige: Sanna Nielsen – Undo (218) Spelbolagen hade för ovanlighets skull fel. Sverige förtjänar sin tredjeplacering, men det hade varit en trist vinnare, inte bara för att det är två år sedan Sverige vann senast.

4. Armenien: Aram MP3 – Not alone (174) Armenien var spelbolagsfavorit ända tills det i semifianlen uppdagades att Aram inte sjöng så säkert. Hade han sjungit denna desperationsvrålballad oklanderligt hade det sett annorlunda ut i toppen.

5. Ungern: András Kállay-Saunders – Running (143) Jag är ambivalent till Ungerns bidrag, och hann bli lite orolig när Ungern var i ledning där i början av röstningen. Det här är ingen vinnare i min bok, är inte övertygad om att det ens är topp tio. Låten i sig är inte så speciell, men det är modert, och András var en av de säkraste sångarna på scen. Och så var det budskapet förstås, som kändes seriöst uppriktigt och inte så där kladdigt som budskap på Eurovisionsscener ofta gör.

AP4_4827

6. Ukraina: Mariya Yaremchuk Tick – tock (113) Ett av de snyggaste numren, låten catchig standardschlagervara. Välförtjänt.

TH00073

7. Ryssland: Tolmachevy – Sisters Shine (89) Jag vidhåller att Ryssland hade en av årets bästa låtar, även om den kritiserats för att låta gammalmodig. Men det var ett medvetet stilgrepp, hävdar jag. Och scennumret var ett av kvällens snyggaste. Buu på er själva!

8. Norge: Carl Espen – Silent storm (88) I händerna på fel sångare hade detta varit årets sömnpiller. Nu sjöng Carl Espen som en gud och lyckades därmed lyfta denna stillsamma visa ur balladernas dussinträsk.

9. Danmark: Basim Cliche love song (74) Det gick även bra för årets mest smittsamma och trallvänliga bidrag. Det var uppenbart fler som blev på gott humör än det var som blev provocerade.

10. Spanien: Ruth Lorenzo – Dancing in the rain (74) Spanien briljerade med röstresurserna och belönades.

TH00091

11. Finland: Softengine – Something better (72) Årets överraskning. Helt enkelt för att det inte brukar går så här bra för Finland, vår Euorovisionshistoria är besvikelsens historia. Men det gick vägen, bandet var inte alls grått och menlöst, utan levererade, inte stor show, men stabilt och säkert. Det satt, och framför allt, det belönades.

AP4_4947

12. Rumänien: Paula Seling & Ovi – Miracle (72) Roligt att det även gick hyfsat för denna charmiga kitsch.

13. Schweiz: Sebalter – Hunter of stars (64) Illa gick det inte heller för Schweiz visslande mandolintrall. Gott humör lönar sig.

AP4_5043

14. Polen Donatan & Cleo: My Slowianie – We are slavic (62) Sex sålde sedan heller inte så bra i år. Själv tyckte jag låten stack ut i startfältet, men kanske för modernt för många?

AP4_4909

15. Island Pollapönk – No prejudice (58) Vidhåller att Island inte hade mycket till åt, men som sagt: gott humör lönar sig.

16. Vitryssland: Teo – Cheesecake (43) Ja, det svängde ju om Vitryssland, onekligen. Men det var också sliskigt på ett dåligt sätt.

17. Storbritannien – Molly Children of the universe (40) Vad det gläder mig att detta märkligt överskattade bidrag inte kom högre. För nej, det är inte en bra låt.

18. Tyskland: Elaiza – Is it right (39) En av mina favoritlåtar i år som bara hamnade i skymundan. Nåja, det var väl inte så minnesvärt på scen.

AP4_4982

19. Montenegro: Sergej Cetkovic Moj svijet (37) Årets gäspning. Befarade att det skulle delta i toppstriden. Det finns rättvisa.

AP4_5098

20. Grekland: Freaky Fortune feat. RiskyKidd – Rise up (35) Låten kan ha ett liv efter detta, men det var inga stora sångare som gav hals, vilket verkar ha noterats.

21. Italien: Emma – La mia citta (33) En av årets bästa låtar. Vad synd att det inte funkade alls på scen, att Emma helt enkelt inte fixade sången live.

22. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova – Start a fire (33) Samma sak här, det sprack på sången. Hade detta gjorts av en sångerska som behärskade låten hade det gått betydligt bättre.

23. Malta: Firelight – Coming home (32) Jag befarade att det skulle gå betydligt bättre för denna myscountry. Men 23:e plats är precis rätt.

24. San Marino: Valentina Monetta – Maybe (Forse) (14) Ingen är förvånad.

25. Slovenien: Tinkara Kovac – Round and round (9) Inte direkt oväntat, men hade jag fått bestämma hade detta legat något högre. Gillar dylika öststatsvisor.

26. Frankrike: Twin Twin – Moustache (2) Som låt är detta ingalunda uselt, mera barnmusik än vuxendito visserligen. Men det var falskt och rörigt på scen och då blir det så här.

Kommenteringen är stängd.