Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Populismen väntas skrälla

22 maj , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Silminnäkijä: Ulos Euroopasta!

I det stundande EU-valet väntas var fjärde röst gå till ett så kallat populistiskt parti, det vill säga i praktiken ofta till partier på ytterhögerkanten.

Förra veckans Fjärrlinje Populisternas Europa i TV1 behandlade den europeiska populismen med exempel från fyra länder. Kvällens Yleproducerade reportage av Marko Hietikko, känd från Yle Fems Spotlight, är ute i ett liknande ärende. Hietikko använder sig delvis av samma exempel som Fjärrlinjedokumentären: Ungern och Nederländerna, som båda är länder där dessa partier är bland de största. Men han besöker också Danmark där Dansk Folkeparti är ett exempel på en mer rumsren populism. Även om ämnet är detsamma som förra veckans utrikesdokumentär har det här programmet delvis andra vinklingar och ger också annan information.

Det som blir klart är att populismen ingalunda är någon likriktad rörelse. Ungerska Jobbik och nederländska Frihetspartiet riktar sitt motstånd mot helt olika grupper. För landets näst största parti Jobbik är invandringen inte huvudfrågan. Jobbik vänder sig i stället mot liberalismen samt den judiska och romska minoriteten i landet. Partiet ser inte islam som ett problem, utan identifierar sig snarare med dess värdegrund och vill göra gemensam sak i kampen mot sionismen. I programmet kommer även representanter för landets hårt ansatta minoriteter till tals. Det blir nedslag både i de judiska kvarteren och i den romska slummen.

Geert Wilders nederländska Frihetsparti framstår som en direkt motsatt form av populism, enligt vilken islam och frihet är motstridiga begrepp och invandrarna ska kastas ut ur landet. Dansk Folkeparti har å sin sida prioriterat ner sin invandrarkritiskhet efter att även landets övriga partier blivit striktare i sin invandringspolitik.

Trots att dessa ofta EU-kritiska partier förväntas ha framgång tror programmets politiska experter ändå inte att det leder till ett dysfunktionellt EU-parlament.

Programmet är ett finskspråkigt sammandrag av den Spotlightserie Yle Fem visat de senaste tre veckorna.

Ögonvittnet: Ut ur Europa! sänds i TV2 i kväll kl. 20.00, repris onsdag kl. 23.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.