Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Att sälja sin kropp

24 maj , 2014, 22.35 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=QlgggCPqq8U

I onsdags visade TV2 BBC-programmet Prostitution: What’s the Harm? om hur prostitution blivit något vardagligt och avdramatiserat i Storbritannien. Den unga programledaren Billie Porter undslapp sig uttryck som ”Cool”, ”Otroligt” och ”Ni har verkligen sinne för detaljer” när hon intervjuade sexköpare och besökte bordeller. Det okritiska programmet framstod som en solig lobbningsfilm för sexindustrin där budskapet var att det finns stora pengar att tjäna på sexarbete och att bordeller är trevliga ställen som borde legaliseras eftersom de gör arbetet för prostituerade så mycket tryggare. Människohandel var ett problem som inte ens nämndes. Sådan journalistik ägnar sig alltså BBC åt, och Yle importerade och sände det glatt.

I kväll är det dags för veckans prostitutionsdokumentär nummer två, Katja Essons Das älteste Gewerbe från 2010. Långsfilmsdokumentären gör nedslag i sexindustrin i olika städer i Europa, och gör även återblickar till ”legendariska” bordeller och prostituerade genom historien, från antikens Grekland till sjuttiotalets Östberlin. Återblickar av detta slag kan lätt få ett romantiskt skimmer över sig, men i den här dokumentären blir ändå de mörka sidorna av detta så kallade världens äldsta yrke tydliga.

Och detta trots att de prostituerade som intervjuas verkar tillhöra branschens elit, de så kallade självständiga entreprenörerna vars rätt att göra sina frivilliga val och bestämma över sina egna kroppar brukar lyftas fram i debatten. Människohandelsoffren kommer självfallet inte till tals heller här, men det finns i alla fall en medvetenhet om att detta moderna slaveri existerar.

Kvinnorna i dokumentären har själva valt att sälja sex, men även i dessa berättelser anas en social problematik mer eller mindre explicit i bakgrunden. Alla lider de av det förakt som finns mot dem i samhället, ofta kommer det från männen som är deras kunder.

Det äldsta yrket i världen sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 22.35.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.