Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Lost i Amazonas

12 jun , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

En känd upptäcktsresande och tv-personlighet har försvunnit under en tv-inspelning i Amazonas. Hans hustru vägrar gå med på att han är död, och beger sig ut i regnskogen för att leta efter honom. Med sig får hon sin motvillige vuxne son, som aldrig kommit överens med sin far. Finansiärerna som gör expeditionen möjlig är ett tv-bolag som skickar med ett tv-team på villkoret att de får filma allt som sker.

Det här är utgångspunkten för kvällens amerikanska seriestart, åttadelade The River (ABC 2012). Idén är det inget fel på, och att Steven Spielberg står med på listan över producenter får det att låta lovande. Tanken går osökt till Lost – och också här handlar det om en grupp människor som är helt utlämnade till naturens villkor och nycker. Och inte bara det; kanske mer än naturens nyckfullhet handlar det i bästa skräckfilmsanda om det övernaturligas skräckfylldhet. Som om naturen i sig, den kompakta regnskogens Ingenmansland, inte skulle vara en tillräckligt spännande motståndare för en grupp människor bortom all civilisation.

En bra idé är föga värd om den är illa utförd. I ett alltför uppdrivet och kaotiskt tempo berättar serien sin skräckhistoria, mer komiskt såpig än seriöst skrämmande. Det är något impulsivt och överilat över hela det här hopplösa gänget. Vi får varken tid att lära känna dem eller killen de letar efter, och allt filmas med överdrivet hoppig och skakig kamera som för att understryka jättedramatiken i det hela. Här finns ingen tvekan eller reflektion, man tillåter ingen spänning att byggas upp, utan det är handling hals över huvud som gäller. När man hittar äventyrarens rostiga båt längs floden kastar man sig blint ner i dess mörka innandöme trots att det hörs monstruösa ljud därifrån. Och när det visar sig att en dörr är försluten åker svetsen fram i ett huj. Tack och lov har de en ung, enbart spansktalande, flicka med sig som ”på urinvånarvis” har kunskap om de magiska krafter de står inför.

River sänds i Nelonentorsdagar kl.  22.00, repris lördagar kl. 3.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.