Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Från Timbuktu till Mustafa Can

19 jun , 2014, 14.00 Malin Slotte

 

transport.php

Sommaren är mer radions än tevens årstid, och till det intressantaste som sänds i radio sommartid är sommarpraten. Sommarpratare kan man höra både i Radio Vega med start på måndag, och via webben på Sveriges Radio, vars sommarprogramserie inleds i dag på midsommardagen. Sommar i P1 har sänts sedan 1959, och först ut i år är rapparen ­Timbuktu som kommer att tala om sina erfarenheter av rasism och varför han behövde ställa sig i Sveriges riksdag och visa sitt svenska pass.

Två finländare finns även med bland årets svenska pratare: finansmannen Björn Wahlroos (12.8) som kommer att prata om sin oro för Europas framtid, och författaren Kjell Westö (8.7) som samma dag pratar både i Vega och P1 om ögonblick som formar vem vi är. Bland övriga författare på årets lista noteras deckarförfattaren Johan Theorin (26.6), den Augustprisnominerade poeten Athena Farrokhzad (21.7), deckarförfattaren Åsa Larsson (27.7) och Bea Uusma (3.8) som fick Augustpriset i fackboksklassen med sin bok om Andréexpeditionen. Avslutar säsongen gör författaren Mustafa Can (17.8) vars sommarprogram 2003 hör till de mest uppmärksammade genom tiderna. Bokaktuell är även scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss (1.8) som jobbat med bl.a. Bergman och nyligen gav ut sina memoarer.

Övriga intressanta kulturpersonligheter är journalisten Fredrik Wikingsson (28.6), Bron-skådespelaren Sofia Helin (11.7), filmregissören Baker Karim (23.7) och programledaren Kakan Hermansson (15.8) som skapade rubriker när hon kritiserade årets Sommarpresskonferens för att ha en nationalistisk inramning.

På artistsidan hittas Eurovision Song Contest-trean Sanna Nielsen (22.6), rockmusikern Dregen (3.7), Edda Magnason (5.7) som spelade Monica Zetterlund i filmen om hennes liv, Steve Angello (2.8) från numera splittrade Swedish House Mafia och rapparen Dr Alban (6.8).

Sommar i P1 kan höras direkt på sverigesradio.se P1 dagligen kl. 14.00, repris vardagar kl. 23.12 samt helger kl. 23.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.