Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kulturprogram

Tove i arkivet

5 aug , 2014, 21.50 Malin Slotte

 

On monia asioita joita ei voi ymmärtää

På lördag kulminerar Tove Janssons jubileumsår med att det då är hundra år sedan hon föddes. Att hundraårsdagen infaller denna vecka märks i tevetablåerna, bland annat genom kvällens två program ur Yles arkiv.

Först ut är samtals- och musikprogrammet Det finns så många saker man inte kan förstå från 1970. För den svartvita produktionen står Yles svenska redaktion. Kring fikabordet i Tove Janssons ateljé vid Observatoriebacken samlas vännerna Erna Tauro, Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti och Bo Andersson. Tove är medelpunkten och stämningen är avslappnat vördsam när sällskapet med cigarretter i händerna tar sig an hennes konstnärskap och samarbete med Erna Tauro – det här är tiden då man ännu röker i teve. Bakom vänheten är Tove bestämd, och köper inte alltid de övrigas utsagor rakt av. Det framgår att hon i huvudsak ser sig som bildkonstnär – skrivandet kom hon in på i andra hand. Och att det här är före muminfilmernas tid förstår man när gänget spekulerar kring hur det måntro ser ut när ett mumintroll går.

Mellan varven blir det ett slags musikvideor där skådespelarna framför Jansson–Tauro-låtar. Tempot i programmet är långsamt; den här formen av program med insprängda iscensatta musikframträdanden görs sällan numera. I programmets senare del samtalar Tove med Elina Tauro om hennes musik. Tove verkar minst lika intresserad av att smeka sin katt som att samtala, men är ändå mer närvarande i samtalet än det kan verka.

Det senare programmet, Tove och havet, klockan 22.35 är från 1984 och i färg. Något överraskande är det producerat av den finska barn- och ungdomsredaktionen. Kombinationen av uppläsningar av Janssons texter illustrerade med Tove och Tuulikki Pietilä i ateljén och ute på Klovharun gör att programmet inte alls ger intrycket att rikta sig till en ung publik. Snarare är det ett vilsamt kulturprogram som rör sig i de båda konstnärernas gemensamma landskap.

Levande arkiv: Tove Jansson sänds i Yle Teema i kväll tisdag kl. 21.50, repris fredag kl. 17.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.