Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pridevecka på Yle Teema

23 jun , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Den här veckan firas Helsinki Pride, vilket Yle Teema uppmärksammar från måndag till söndag med program med hbt-tema. I kväll är det tre seriestarter, först två versioner av en dansk serie; den ena utforskar den lesbiska kulturen, den andra bögarnas värld, främst i storstaden Köpenhamn.

Som avslutning på kvällen visas första delen av skådespelaren Stephen Frys tvådelade dokumentär Out There från 2013, om homofobi och hur det är att vara homosexuell på olika håll i världen. Han träffar både homosexuella och homofobiker för att försöka förstå varför samkönad kärlek är så svårt för vissa.

Men först uppmärksammar han de framsteg som skett i hans eget hemland Storbritannien genom att gå på en ceremoni där två män ingår partnerskap – sedan dokumentären spelades in har dessutom samkönade äktenskap tillåtits i England och Wales. Fry möter Elton John som var en av de första offentliga personer som kom ut, vilket betydde mycket för Fry personligen som själv är homosexuell.

Det här är en högst subjektiv dokumentär. Fry konfronterar dem han möter och går i diskussion med dem. De meningsutbyten som uppstår är både förfärliga och komiska. I exempelvis Uganda tar han debatt med en av landets mest inflytelserika homofober i direktsänd radio. Han möter också en kvinna som våldtagits för att botas från sin homosexualitet. Hon blev inte bara gravid utan även hiv-smittad av övergreppet.

I USA träffar Fry en terapeut i Los Angeles som påstår sig kunna hela människor från homosexualitet. Han intervjuar också Neil Patrick Harris från How I Met Your Mother, en av få öppet homosexuella i Hollywood.

I dokumentärens andra del i morgon reser Fry till Ryssland för att ta debatten med politikern Vitalij Milonov som hotade arrestera homosexuella idrottare i OS om de inte höll låg profil.

När kvinna älskar kvinna sänds i Yle Teema måndag till torsdag kl. 20.00.

Homomännens värld sänds i Yle Teema måndag till söndag kl. 20.30.

Stephen Fry homofobin på spåren sänds i Yle Teema måndag och tisdag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.