Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow,Underhållning

Morgon-tv i primetimetappning

25 aug , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Efter Nio

En avkopplande timme mellan att man fått kvällsbestyren undanstökade och att man går till sängs. Det vill Yle Fems nya primetimesatsning Efter nio vara för tittarna. Denna avkoppling bjuds det på två timmar i veckan, måndagar och torsdagar. Genremässigt möter talkshowen lifestyleprogrammet i lätt tematiserade sändningar, som innehåller en blandning av inbjudna kända gäster och inslag där reportern aktivt intar huvudrollen som försöksperson.

Den som tittat på Min morgon kommer att känna igen sig: Efter nio är på många sätt en kvällsversion av de mest inarbetade elementen från det nerlagda morgonprogrammet. Programledarparet Sonja Kailassaari och Mårten Svartström är bekanta ansikten därifrån, liksom även många av programmets reportrar, experter och paneldeltagare.

Kvällens premiäravsnitt hängs löst upp kring temat karriär. Först bjuds det på en traditionell studiointervju med ”Svenskfinlands största bloggare” Malena Björndahl. Däremot gör man något mer av kvällens huvudgäst Hjallis Harkimo som får kommentera ett inslag där Mårten Svartström går på arbetsintervju hos Angry Birds Peter Vesterbacka. Det som gör detta till bra tv är att Svartström på riktigt verkar sätta sig själv på spel – det går nämligen inte lysande på intervjun. Också Vesterbacka dyker upp i studiosoffan för ett samtal kring arbetsintervjuer vilket ger tittaren en inblick i hur de som anställer tänker.

Som premiär är det lovande, och programmet kommer säkert också att utvecklas under höstens gång. Det märks att de medverkande är tv-vana och har fungerat i liknande roller tidigare. Här finns en trygg rutin och programmet känns säkert i sin form. Stämningen är lugn utan att vara långsam.

För att tittarna ska hitta programmet är inte bara valet av gäster och ämnen A och O, utan det handlar också om att skapa den rätta dynamiken i den intima studiomiljön. Programmet ska vara ett sällskap för tittaren att varva ner till, samtidigt som det inte får bli för friktionsfritt och tillbakalutat. Kvällens program bjuder både på sådant som genuint fångar ens intresse, och stunder som inte lika intensivt pockar på uppmärksamhet.

Efter nio sänds i Yle Fem måndagar och torsdagar kl. 21.00, repris tisdagar kl. 16.25 och lördagar 15.55.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.