Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

På varsin sida jordklotet

28 aug , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Det norska och det amerikanska paret som adopterat ett barn trodde inte sina ögon på adoptionsbyrån i Kina. De höll varsin identisk baby i sina armar. De kinesiska myndigheterna nekade till att flickorna skulle vara tvillingar, men ett DNA-test som föräldrarna gjorde senare bevisade motsatsen.

Det är upptakten till Mona Friis Bertheussens fantastiska feelgooddokumentär Tvillingsøstrene (2013) om tvillingsystrarna Alexandra och Mia som trots att de lever på varsin sida av jordklotet regelbundet håller kontakten. Förutom att berätta om deras långdistanssysterskap, skildrar dokumentären hur olika liv de lever. Mia bor i miljonstaden Sacramento i USA där det är för farligt att gå ut ensam och där hennes liv är fyllt av olika hobbyer och aktiviteter. Alexandra bor i norska Fresvik, en by med 234 invånare där än en skola och en matbutik är det enda som finns. Hon sysselsätter sig med att ströva omkring på vägarna och ta hand om en mus som hon hittat och förvarar i en kartong i garaget. En höjdpunkt i de båda systrarnas vardag är när det kommer brev från andra sidan jorden. Även om de inte förstår varandras språk ringer de och gratulerar varandra på födelsedagen, och skickar julklappar till jul.

Dokumentären kulminerar i att familjen Hansen besöker familjen Hauglum i Norge när flickorna är åtta år gamla. Det är högsommar och Fresvik tar andan av besökarna med sina molntäckta fjälltoppar som speglar sig i den blanka fjorden. Den storslagna naturen utgör fonden till flickornas sommar tillsammans. Identiskt klädda rör de sig i landskapet och lär känna varandra. Föräldrarna förundras över hur lika de är, trots att de inte växt upp tillsammans. De har samma temperament, till och med kroppsspråk och gester är lika.

Det är en stark och berörande berättelse om betydelsen av att ha en syster. Att dokumentären fått flera priser är inte att undra på, bland annat är den utsedd till årets bästa norska dokumentär.

Dok: Tvillingsystrarna sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.