Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Chanel i Hälsingegården

29 aug , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=h6X7CvtNMI4

Hon har varit modell för de stora Parisdesignarna, Chanel, Lagerfeld, Yves Saint Laurent, hon har haft Hollywoodkontrakt och rört sig i jetsetkretsar. Två gånger har hon tackat nej till en roll i en Bondfilm. Carita Järvinen är född 1943 i Sibbo, men har sedan sextiotalet bott i Paris. I dag äger hon en gård i Järvsö i Hälsingland, och det är där filmarna Mervi Kekarainen och Tobias Tuvehagen besöker henne i kvällens svenska porträtt från 2013.

1700-talsgården impulsköpte Järvinen när hon var och hälsade på en väninna. Hon betalade en stor del av köpesumman kontant, ”för som modell kunde man bära på sig stora summor”. I programmet rör hon sig i de vackra gamla rummen iklädd matchande mjuka, allmogeinspirerade kläder och talar om sitt liv. Längs väggarna är designerdräkter upphängda som isolering mot kylan.

– Jag är ingen samlare, säger Carita lite ursäktande.

Det motsägs av det som hon sedan visar upp: kläder, väskor och skor i mängd från främst Chanel och Yves Saint Laurent som hon samlat på sig längs med åren. Och dum vore ju den som inte tog tillvara dessa skönheter och dyrgripar. År 2012 ställde hon ut sin samling designerkreationer på konstmuseet i Heinola.

– Kläder kan vara magiska, ibland, konstaterar Carita lite drömskt, efter att ha visat upp en svart klänning med långa fransar och smala axelband som fick ett helt rum att tystna när hon bar den en gång.

Det blir en del anekdoter från modellåren, och hur mycket som helst hade säkert funnits att berätta, till exempel om Coco Chanel som satt i sin trappa och nådigt vinkade till sig dem hon ville träffa. Eller kanske Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir som Carita ett tag bodde nära.

Programmet gör även en avstickare till Paris där Järvinen besöker platsen för sin gamla modellagentur, och sitter på kafé och talar varmt om staden som slår Sverige och Hälsingland, på alla punkter, alltid.

Dok: Med limousin till mitt i ingenstans sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.