Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Game show,Underhållning

Den svåra underhållningen

30 aug , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Nuottien matkassa

Vi är inte bortskämda med tv-underhållning på finlandssvenska. Om man räknar bort Tredje statsmakten för att det var för seriöst, och Simon för att det var för ungdomligt, torde man få gå tillbaka till Schlager på lager (2002–2005) för att hitta egenproducerad lättsam familjeunderhållning i Yle Fem. Vissa anser heller inte att public service ska syssla med dylik lekunderhållning, men om ingen annan gör det på svenska i Finland är det kanske just det som är public services uppdrag.

Underhållningsprogram är ingen enkel genre. Det är verkligen inte lätt att vara lättsam, och det händer att mer resursstarka kanaler presterar riktiga rysligheter i genren. När nu Yle Fem presenterar en ny lördagsunderhållning tar man inga risker utan satsar på traditionell frågesportunderhållning på temat Eurovision/Europa med beprövade Thomas Lundin (Schlager på lager) som programledare. Med hjälp av gamla Eurovisionsklipp tar programmet oss med ut i Europa, lite på samma sätt som tåget gör det i betydligt mera påkostade På spåret. Det finns flera likheter med SVT-succén: även i På resande not tävlar kändisar i par och final blir det före jul då ett mästarpar utses.

I SVT:s helgunderhållningar fungerar schlager ofta som den minsta gemensamma nämnaren för tittarna så till den grad att det börjar stå en upp i halsen när samma klipp år efter år vevas om igen. I På resande not är ribban lagd högre. Klippen som visas är inte uttjatade, i stället bjuds både tävlande och tittare på en utmaning. Programmet tar tävlingsmomentet på allvar, vilket gör gott för dramaturgin.

I övrigt förvaltar man de resurser man har väl. Något husband som brakar loss och skapar drag i studion finns inte här, i stället kompar Calle Pettersson på piano. Stämningen i studion är lugn och avslappnad, här är det ingen som är överladdad eller för mycket. Resultatet är trevligt, vilket är en fullgod insats i den vanskliga genren helgunderhållning.

På resande not sänds i Yle Fem lördagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 15.45.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.