Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mer än guld och pyramider

2 sep , 2014, 20.08 Malin Slotte

 

Treasures of Ancient Egypt - Generic

Som världens mest långlivade civilisation räknas det forntida Egypten, som uppstod för 5 000 år sedan. Egypten var sin tids ledande stormakt och även en smältdegel för olika kulturer, vilket gav upphov till många konstskatter som finns bevarade än i dag. Vi har alla sett pyramiderna, sfinxerna, bysterna och statyerna, och väggmålningarna med sitt speciella uttryck: människor i profil med tuschade ögon. Vi uppfattar kanske uttrycket som lite primitiv och ser hellre ett historiskt värde än ett konstnärligt.

Det är fel, anser den brittiska konstkritikern Alastair Sooke, som i den tredelade dokumentärserien Treasures of Ancient Egypt (BBC 2014), tar oss till Egypten för att titta närmare på trettio av de konstskatter som finns bevarade för eftervärlden. Han ser inte på dem med arkeologens blick utan med konstkännarens, och syftet är att punktera fördomar (som den ovan) mot denna ovärderliga konstskatt.

I kvällens avsnitt lyfter han entusiastiskt fram hur tekniskt skickligt gjorda många av konstverken är. I programmet visas exempelvis statyer med ögon av bergskristall, vilket gör blicken nästan skrämmande levande. Vi får också se några mycket omsorgsfullt och naturtroget gjorda djurstatyer – i det forntida Egypten lade man ofta ner mer tid på att avbilda djur än människor. Många konstnärer var av allt att döma mycket tekniskt drivna.

Via konsten får vi oss till livs även en hel del historia om det fornegyptiska samhället. De egyptiska kungarna sågs som gudar och de styrde även konstens utveckling. Konsten speglar även tidens politiska och religiösa uppfattningar.
Seriens tre delar skildrar den egyptiska konstens blomstringstid ända till slutet, då konsten tog sig allt märkligare uttryck i takt med att riket föll samman. Men detta innebar också en sista, för många okänd, blomstringstid för denna konst.

Konstskatter från det forntida Egypten sänds i Yle Teema tisdagar kl. 20.08, repris torsdagar kl. 16.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.