Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage,Reseserie,Sport

Äventyr bland snö och is

14 sep , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

– Jag har försökt resa till varma och soliga ställen men min kropp är inte byggd för det. Jag blir varm i kläderna först när kölden biter i kinderna och vinden yr. Mitt äventyr, det ska vara kallt och vått.

Med de orden inleder Tom Nylund nya Kallt och vått, en fjortondelad äventyrsserie som tar oss till Nordens kyligaste hörn. Varje avsnitt bjuder på en ny plats och en ny aktivitet, ofta av det våghalsiga, riskabla slaget. I premiäravsnittet åker Nylund till Lankojärvi i Lappland för att ställa sig på skidor och hålla i tömmarna bakom en ren som kutar som tusan i en renkapplöpning som är ett populärt vinternöje i dessa trakter.

Det blir en lång upptakt till programmets höjdpunkt, kapplöpningstävlingen, där Tom Nylund möter en erfaren veteran i grenen. Som förberedelse går Nylund runt på isen och intervjuar gubbar med livslång erfarenhet av att hantera bångstyriga renar och för länge sedan tappat räkningen över hur många revben de fått spräckta. Ibland vänder sig Tom direkt till kameran för att betona hur nervös han är inför renkapplöpningen.

För att vara ett äventyrsprogram är tempot förvånande långsamt, och halvtimmesprogrammet känns också lite tunt och utdraget. Man saknar fler elelement och omväxling, mera action helt enkelt. Mest övertygar programmet visuellt, och bakom kameran har Johannes Östergård stått, som även tidigare visat att han är en bra fotograf i exempelvis reseserien Underlandet Kanada. Östergård står också för regin av serien som även använder sig av helikopterbilder som ger en riktigt snygg överblick av landskapen. En del av bildmaterialet skapar just den där wow-känslan som en sådan här serie med äventyr i storslagen natur bör ge.

Förutom Finland besöker serien Sverige, Norge, Island och Grönland. Senare avsnitt bjuder bland annat på isklättring, fridykning och harpunfiske. Den sydligaste destinationen är Bengtskär, dit Nylund paddlar.

Kallt och vått sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 15.25.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.