Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Programserie,Reportage

Stambyte från start till slut

15 sep , 2014, 23.25 Malin Slotte

 

Putkiremontti

Man gör bäst i att hitta ett temporärt boende så länge det pågår, eftersom ljudnivån är bullrig och el, vatten och avlopp inte fungerar. Man måste flytta ut alla sina saker eller paketera in dem noga för dammet. Äger man bostaden måste man kanske ta lån. Allt i badrummet rivs ut, folk springer in och ut, ytterdörren står på vid gavel och man oroar sig för att något ska försvinna. Kanske blir jobbet försenat. Kanske blir det fel färg på kaklen. Kanske köksskåpen man ville behålla rivs ut av misstag och förs till soptippen. När allt väl är klart är det damm överallt. Men badrummet är skinande nytt.

Den som bor i hus och får leva tillräckligt länge råkar förr eller senare ut för ett stambyte, en i flera bemärkelser upprivande upplevelse som upptar en stor del av ens energi och tankevärld medan det pågår. Stambytesboomen i Finland har pågått i flera år redan, och inom de närmaste åren kommer en halv miljon bostäder att gå igenom ett stambyte. Bättre sent än aldrig alltså, när Yle i höst bjuder på en programserie om ett stambyte. Det kommer antagligen att fungera som terapi för många som lever eller kommer att leva i stambytesexil. Den som går igenom ett stambyte har mängder av frågor och ett behov av att utbyta erfarenheter med andra som gått igenom samma kaos.

Programserien Putkiremontti följer i tio delar stambytet i Satopihlaja husbolag i Rönninge i Helsingfors. Bolaget består av tre hus i tre våningar, eller totalt sju trappor och 64 lägenheter. Vi får lära känna några av invånarna och följer dem genom processen. Flera är aktiva inom husbolaget, några har bott i huset sedan det byggdes 1970, en annan är husets yngsta lägenhetsinnehavare, en tredje tänker försöka bo kvar i sin lägenhet under stambytet. Via den bökiga stambytesprocessen skildras även hemmets betydelse. Hemmet som borde stå för trygghet och stabilitet – men som ett stambyte vänder upp och ner på totalt.

Rörrenoveringen sänds i TV1 söndagar kl. 18.15, repris måndagar kl. 23.25 och onsdagar kl. 16.20.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.