Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den blodiga palmoljan

18 sep , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Ulkolinja: Raakaa palmuˆljy‰

Palmolja är den mest använda matoljan i världen. I Finland uppskattar man att varje person använder i snitt 58 kilogram palmolja om året. Palmolja finns i piroger, bakverk och sötsaker, i tvål, skönhetsprodukter, stearinljus och i biobränsle. I innehållsdeklarationerna kallas palmolja vanligen vegetabiliskt fett eller vegetabilisk olja.

Delvis statsägda finska Neste Oil är en av världens största producenter av biobränsle. Bolaget har försäkrat att det bara använder sig av ansvarsfullt producerad palmolja, men i kvällens gedigna och informativa dokumentär Raakaa palmuöljyä gräver Ari Lehikoinen fram annan information. Titeln ”Rå palmolja” syftar här på att det finns mycket som kan ifrågasättas i produktionsförhållandena, och programmet tar oss till Indonesien som jämte Malaysia är världens största palmoljeexortör.

– Rå palmolja är smutsig. Den innehåller människors blod. Jag frågar er systrar och bröder i Finland och Europa: Vill ni smaka på vårt blod?

Den retoriska frågar ställer Muhammad Rusdi, byöverhuvud i Karang Mendapo på ön Sumatra. Han syftar på att många i byn upplever att palmbolagen rövar åt sig land för sina palmoljeplantage.

En tiondel av Indonesiens statsekonomi bygger på palmoljeindustrin. En del vittnar om hur den gett dem högre levnadsstandard, men det finns också plantagearbetare som inte klarar av att leva på sin lön. Barnarbetskraft, som är förbjuden i Indonesien, förekommer också, men den är dold eftersom barnen anställs av sina egna föräldrar för att hjälpa till.

Palmoljeindustrin har också ödesdigra konsekvenser för miljö och djurliv. Regnskog skövlas i rask takt för palmoljeindustrins behov, och orangutangen är en av de arter som riskerar dö ut inom bara några år.

För Nestes representant Kaisa Hietala verkar särskilt informationen om barnarbetskraft vara ny. Hon lovar att bolaget ska ta upp saken till diskussion med underleverantörerna.

Fjärrlinjen: Rå palmolja sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag kl. 23.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.