Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Bolivianska berättelser

22 sep , 2014, 21.30 Malin Slotte

 

Dokumenttiprojekti: Ääniä El Altosta (S)

Ett tält har rests på marknaden i Bolivias näst största stad El Alto. Utanför står filmaren Benjamin Oroza och bjuder förbipasserande att komma in och berätta sina personliga historier inför hans kamera. Det är utgångspunkten för kvällens inhemska dokumentär Ääniä El Altosta från 2013.

Idén verkar intressant. Däremot kan man undra varför platsen är just El Alto i Bolivia. En förklaring är att regissören har rötter i landet även om han är född i Finland.

El Alto är nästan en miljonstad och ligger på en höjd av 4 000 meter över havet, vilket gör den till en av världens högst belägna städer. Majoriteten av befolkningen är indianer. Men den bakgrunden ger inte dokumentären. Den ger heller inte någon förklaring till varför den gjorts och vad som är syftet med den, vilket blir frågetecken som hänger kvar hos tittaren. Vi får se människor berätta personliga saker i tältets mörker varvat med stämningsbilder av stadsmiljön. Vissa av bilderna är fotografen Meeri Koutaniemis stillbilder av människor på gatorna.

Kanske bidrar den mörka, intima miljön i tältet till att människorna öppnar sig, för det gör de. Kanske är det äntligen någon som lyssnar på vad de varit med om. Det är en rad utlämnande berättelser om svåra upplevelser vi får ta del av: sexuella övergrepp, våld, lidande, utsatthet. Särskilt verkar relationen mellan könen vara problematisk, och kvinnan den mest utsatta parten. Det är en rätt hopplös bild av hur det är att vara människa i Bolivia som målas upp, och man får påminna sig om att mycket av det som berättas kunde ha hänt var som helst i världen.

Det nyförälskade unga paret är en sällsynt ljusglimt, men mot bakgrunden av all annan kärlek som slutat illa i dokumentären kan man inte låta bli att undra hur länge lyckan består. Man kan även ifrågasätta att barn, som kanske inte kan förutse konsekvenserna, släppts in i tältet och avslöjar sina eländiga familjeförhållanden.

Dokumentärprojekt: Röster i El Alto sänds i kväll måndag i TV1 kl. 21.30, repris lördag kl. 13.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.