Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När benen slutar bära

25 sep , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Det ser faktiskt ut som om kvällens dokumentär When I Walk (2013) av Jason DaSilva lyckas dokumentera ögonblicket då allting börjar. Året är 2006 och familjen leker på en strand som flygplan flyger lågt över. Familjen hukar sig, skrattar och filmar de enorma flygplanskropparna passera på väg till och från flygfältet. Plötsligt faller Jason, filmens regissör, i sanden och får svårt att resa sig upp igen. Benen bär honom inte.

Det var första gången sjukdomen multipel skleros eller MS visade sig på allvar. En månad tidigare hade han fått diagnosen. Han var då 25 år.

Jason DaSilva är dokumentärfilmare och för honom var det därför naturligt att göra en långfilmsdokumentär om sjukdomsförloppet, helt enkelt dokumentera processen hur ett funktionshinder förvärras. Det är ett snabbt förlopp. Först påverkas gången, så småningom får han en gångstol, sedan en skoter, snart behöver han hjälp med att resa sig upp ur rullstolen för att förflytta sig till sängen. Även synen påverkas, och han förlorar så småningom förmågan att filma och editera sin egen film. Han står inför faktumet att en dag vara helt förlamad och inte kunna prata.

Dokumentären hade inte nödvändigtvis behövt vara en och en halv timme lång. Den är lite trög i starten, och kommer i gång på riktigt först när Jason träffar sin syskonsjäl Alice Cook, som också varit med om att göra dokumentären. Deras kärlekshistoria berör. Paret talar öppet om svåra frågor som motivet till att hon valt en sjuk man, sexualitet och längtan efter barn. Då bränner det till på riktigt, vilket dokumentären hade kunnat göra oftare. Den växlar mellan hopp och förtvivlan, men går inte riktigt på djupet med allt det svåra.

Det handlar också om tillgängligheten för funktionshindrade i världsmetropolen New York där paret bor. Stadens gula taxibilar tar inte rullstolar visar det sig; de måste specialbeställas i god tid i förväg.

Dok: When I Walk sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.