Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Okategoriserad

Ett rullande musteri

26 sep , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Omenasirkus

Att musta äpplen har blivit populärt. Det är ett utmärkt sätt att ta tillvara de små och hårda trädgårdsäpplen som finns i mängder, men som man kanske inte hugger tänderna i med någon större entusiasm. I flytande form kommer de bättre till sin rätt.

Ofta måste man själv transporterar sina äpplen långa vägar till det närmaste musteriet, men det finns också mobila versioner där musteriet kommer till kunderna. Ett sådant förestår paret Gunnar och Tove Bornemann i Pargas. De är ursprungligen från Tyskland men flyttade hit i slutet av nittiotalet. De har egentligen jobbat med reklam, och det här med musteriverksamheten under äppelsäsongen varje höst är en form av downshifting.

Mikael Martikainens Äppelcirkusen är ännu ett i raden av anspråkslösa finlandssvenska reportage i Yle Fem. Det är ett program som verkar snabbt gjort och har problem med berättandet. Som ämnet hanteras nu håller det inte för en halvtimme, utan hade lämpat sig bättre som ett nerklippt inslag i exempelvis Strömsö. Det behövs fler nivåer i ett så här långt program – att man gillar att musta äpplen är inte tillräckligt. Så spännande och unikt är det inte att förvandla frukt till saft.

Dok: Äppelcirkusen sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.