Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Finländsk knutpunkt i Berlin

3 okt , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Paikka Berliinissä

Vid den tidigare gränsövergången mellan Öst- och Västberlin, även kallad Tårarnas plats på grund av alla avsked som tagits där, ligger Finlandsinstitutet. I år firar institutet vid S-Bahnhof Friedrichstrasse sitt tjugoårsjubileum, och med anledning av detta har Mikaela Weurlander gjort ett program som lyckas göra denna knutpunkt för finländsk kultur i Tyskland intressant.

På institutet arbetar fjorton personer med att bygga broar mellan finländsk och tysk vetenskap och kultur. Vi träffar flera av dem, men framför allt en person får personifiera institutet och stiger fram som programmets huvudperson. Den 27-åriga journalistikstuderanden Elsa Kemppainen är Svenska kulturfondens praktikant där, och hon har särskilt hand om finlandssvenska projekt. Hon berättar om sitt jobb och sin personliga process förknippad med att flytta till staden och leva där. Hon läser ur sin blogg och reflekterar kring sin egen utveckling och plats i livet. Det är hennes andra vistelse i staden. För några år sedan var hon utbytesstudent där, en tid då hon hade en lite annan inställning till tillvaron.

Ett längre perspektiv på staden ger assistenten Suvi Wartiovaara som kom till institutet när det grundades för tjugo år sedan.

Årets stora projekt på institutet är bokmässan i Frankfurt som inleds nu på onsdag. I år är Finland hedersgäst, vilket innebär stor uppmärksamhet på finländsk kultur i det tyskspråkiga Europa. Finland har aldrig tidigare satsat så stort på ett kulturexportprojekt. Bokmässan är världens största och på institutet har förberedelserna pågått i flera år. Den finländska paviljongen kommer att vara stor som en halv fotbollsplan, och mellan 100 och 150 författare översätts till tyska.

Dok: En plats i Berlin sänds i Yle Fem 20.00, repris lördag 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.