Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En av de främsta och fränaste

8 okt , 2014, 21.15 Malin Slotte

 

https://www.youtube.com/watch?v=olFu9rzVYxM

Amerikanen Bill Hicks (1961–1994) anses höra till de mest betydande ståuppkomikerna genom tiderna. Även om han varit död i tjugo år är han fortfarande en förebild för folk i branschen, och på listor som rankar tidernas bästa ståuppkomiker brukar hans namn komma högt.

Kvällens långsfilmsdokumentär American: The Bill Hicks Story från 2009 berättar historien om hans liv. Den gör det i kronlogisk ordning från barndom till alltför tidig död i cancer. Bristen på rörliga bilder löser den genom en speciell animationsteknik där stillbilder av personerna klipps in i olika miljöer, vilket ger ett rörligt och tredimensionellt intryck. Många av Bill Hicks över tjugo år gamla framträdanden är av kornig kvalitet med uselt ljud, och i de första framträdandena ser man heller inte riktigt storheten, även om hans uppträdanden tidigt väckte uppmärksamhet.

Hans livshistoria berättas av personer som stod honom nära. På ett plan är det berättelsen om komikern som självförbrännande rockstjärna. Bill Hicks levde ett turnerande liv i vilket ingick alkohol och droger. Ett element i hans komik var det extrema: ett tag gick hans framträdanden ut på att han söp sig stupfull på scen. Det bidrog säkert till den hämnigslösa frispråkighet han är känd för, men han genomskådade själv snart spektaklet och nyktrade till. Enligt dokumentären var det som nykter hans storhetstid som frän och samhällskritisk Amerikagisslare inföll. Han angrep dubbelmoralen i ämnen som politik och droger. Det fanns ett behov av denne arge och orädde sanningssägare.

Visst finns här klipp från denna tid, där man till fullo förstår hans storhet. Dokumentären har dock en biografisk slagsida på bekostnad av de större sammanhangen. Man hade velat veta något om det samhällsklimat han verkade i och även mera om hans stil och hur han placerar sig i ståupptraditionen. En grundligare analys av hans storhet och betydelse helt enkelt.

Docventures förevisar: American: The Bill Hicks Story sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 21.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.