Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Det miljövänligaste köttet

13 okt , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

ve000exrip

Läkaren Michael Mosley är förutom mannen bakom 5:2-dieten även ett känt ansikte som programledare i de vetenskapsdokumentärer som visats i Yles Prisma. Den senaste tiden har ämnet varit kött: Förra måndagen redde han ut köttkonsumtionens inverkan på kroppen. Den här veckan tar han sig an köttproduktionen ur miljösynvinkel.

Köttkonsumtionen väntas fördubblas i världen inom de närmaste fyrtio åren, och redan i dag har vårt köttätande omfattande miljökonsekvenser. Det är inte hållbart att en tredjedel av det vi skördar ges som djurfoder till djur som vi sedan äter upp. Boskap förmår visserligen förvandla grödor som inte människan kan äta till muskler, men en tredjedel av den isfria jordytan går i dag åt till att föda upp boskap. Djuren producerar dessutom miljöfarlig metangas, en mängd som dock går att minska genom att mata dem med majs i stället för gräs.

Problematiken är inte precis ny, men dokumentären sammanfattar den i ett lättillgängligt informationspaket. Perspektivet är dessutom globalt.

Michael Mosley tar sig an ämnet systematiskt och pedagogiskt. Han besöker olika typer av produktionsanläggningar, och reser bland annat till USA som är det land i världen där man äter mest kött. Fakta och siffror presenteras på ett exemplarisk tv-mässigt sätt.

Ämnet visar sig dock vara allt annat än enkelt och svartvitt. Det är inte nödvändigtvis så att småskalig köttproduktion är mer miljövänlig än köttfabrikernas supereffektiva massproduktion. Massproduktionen är dessutom nödvändig för att förse marknaden med den mängd kött den kräver.

På vissa punkter ger dokumentären oss klara besked. Kyckling är det kött som är mest miljövänligt att äta, medan nötproduktion belastar miljön mest. Men framför allt pekar dokumentären på att vi i framtiden borde halvera vår köttkonsumtion; inte helt sluta äta kött men oftare ersätta det med vegetariska alternativ.

Prisma: Varifrån köpa köttet? sänds i TV1 i kväll måndag kl. 19.00, repris tisdag kl. 22.45 och lördag kl. 15.45.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.