Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie,Reseserie

En tavastlänning på resa

15 okt , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

Aku Hirviniemi hör till de unga inhemska skådespelarna med flyt. Förutom roller i teater, tv och film har han avbildats på frimärken, mottagit Gyllene Venlor och vunnit tävlingen årets sketchkaraktär i hyperpopulära lördagsunderhållningen Putous.

I Aku ja 7 ihmettä får han göra rese-tv ute i stora världen. Han skickas till ”världens sju underverk” – Taj Mahal, Machu Picchu, Ha Long-bukten, Petra, Cristo Redentor, Iguazúfallen och Kinesiska muren – för att sätta sin personliga prägel på upplevelserna. Vara rolig helt enkelt. Det här är nämligen en serie som går ut på att Aku Hirviniemi är rolig vid världens största turistattraktioner.

Tanken går till Ricky Gervais och Stephen Merchants En idiot på resa där resehataren Karl Pilkington skickas ut i världen och delvis besöker samma ställen som Aku. An Idiot Abroad är humor i toppklass och dessutom experimentellt eftersom man inte kan vara säker på om Pilkington är sig själv eller spelar. Men där det är intressant att lyssna på Pilkingtons klagomål på allt han tvingas gå igenom, är det temperament Aku Hirvinemi silar sina upplevelser igenom klart blekare. Uppriktigt sagt är det inte så roligt, vilket gör att allt faller eftersom det här i första hand är en komediserie, inte en reseserie där vi får lära oss saker. Hirviniemi till och med koketterar med sin okunskap. Vid Tai Mahal går han in på Wikipedia med sin mobiltelefon för att läsa upp vad som står där.

Det är förstås meningen att det ska vara improviserat och galet, och att Akus möten med lokalinvånarna ska framstå som bisarra. När han inte förstår vad folk säger svarar han något på finska. Det blir mycket kopplingar till Finland och födelsestaden Riihimäki då Aku iklär sig rollen som en vanlig, enkel tavastlänning.

Senare avsnitt utlovar höjdsjuka, rån och marsvin på tallriken. Knasiga äventyr med andra ord. Första avsnittet ger ändå inte mersmak. Humorn känns för ansträngd.

Aku ja 7 ihmettä sänds i MTV3 onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 16.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.