Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Film,Kriminalserie

Idyller och 50-talsprylar

16 Nov , 2014, 21.00 Malin Slotte

 

I fjol filmatiserades sex av Maria Langs pusseldeckare. Nu sänder Yle Fem filmerna i en följd, en vecka efter tv-premiären i svenska TV4. Första filmen Mördaren ljuger inte ensam som sändes i Yle förra veckan är baserad på boken med samma namn från 1949, en bok som, utan att avslöja för mycket, tangerade ett djärvt tema för sin tid.

Seriens kommissariehjälte Christer Wijk spelas av en, som det verkar avsiktligt, mycket Don Draper-lik Ola Rapace (händelsevis kvinnokarl även han). Hjälp får han av sin yngre vän Einar (Linus Wahlgren) och den lika unga litteraturvetaren Puck (Tuva Novotny). I konstellationen finns inslag av triangeldrama.

Handlingen utspelar sig i akademiska och idylliska miljöer, och mycket ansträngning har lagts på att få till de tidstypiska kläderna och interiörerna. Det är en fröjd för ögat, dessvärre är det klenare med intrigen. Den första filmen blir bara fånigare och mer ansträngd ju närmare slutet vi kommer. I princip kunde man läsa inredningstidningar eller gå på museum i stället.

Maria Lang sänds i Yle Fem söndagar kl. 21.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.