Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Allt för musiken

25 Nov , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

– Har man jobb så har man inte tid att göra musik, och har man tid för musiken så har man inga pengar att leva på.

Det konstaterar en av medlemmarna i fempersonersbandet Cønstantine från Jyväskylä, som Yle låtit producera en realityserie om. TV2 fortsätter med andra ord att kabla ut dokumentära serier om och för ungdomar. Den här gången får vi följa ett rockband i genren progressiv metall som grundades redan 2006. Bandet har gett ut två album på musikproduktionskollektivet Palokka Records och till de största meriterna i karriären hör utnämningen årets nykomling på Finnish Metal Awards 2012. Bandets stora dröm är att slå igenom utomlands. För att nå detta mål har medlemmarna bestämt sig att leva anspråkslöst och satsa allt på musiken.

Många är de som drömmer om något konstnärskap, att kunna leva på ett kreativt yrke, till och med bli känd. I sig är det alltså inget dumt ämne för en programserie. Frågan är ändå om just det här bandet är tillräckligt intressant för att fängsla en rätt kräsen och dramatikkrävande målgrupp i hela fyra timmar. Efter att med nöd och näppe ha landat emotionellt efter torsdagens omtumlande Sturm und Drang-dokumentär i Yle Fem, känns detta onekligen blekt. Och långsamt och utdraget. Helt enkelt rätt tråkigt och konfliktlöst. Serien hade förmodligen vunnit på att inte hänga upp allt på ett enda band, utan kunde ha följt flera unga musiker, och varför inte även tagit in aspirerande konstnärsfrön inom andra konstformer.

Serien sänds tre dagar i veckan, från tisdag till torsdag.

Ljussignalen sänds i TV2 tisdagar till torsdagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.