Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Musik

När svenskt möter samiskt

2 Dec , 2014, 19.00 Malin Slotte

 

En svensk och en samisk artist tillbringar tre dagar tillsammans i en studio i en övergiven tågstation i fjällbyn Vassijavri för att skriva och spela in en låt tillsammans. Det är programidén för musikserien Sapmi sessions (Sapmi är Sameland på nordsamiska) som SVT låtit producera i två säsonger eller hittills sammanlagt tretton avsnitt. Yle Fem visar nu de två säsongerna i följd, den första som startar i kväll från 2011, den andra som börjar den 13 januari från år 2014. I kvällens inledande avsnitt möter indiepopparen Markus Krunegård, född 1979, den norsksamiska jojkaren och skådespelaren Inga Juuso, som var född 1945 och avled i augusti. Särskilt den andra säsongen innehåller kända namn som Loreen, Ane Brun, Linnea Henriksson och Mari Boine.

Serien är gjord på det där karaktäristiska SVT-sättet som utmärker exempelvis kulturmagasinet Kobra, det vill säga rappt berättande och snygga bilder och vinjetter. Många storslagna naturvyer finns det här, däremot känns själva innehåller åtminstone i kvällens avsnitt lite tunt. Man lyckas inte riktigt fånga det som sker i mötet mellan de två artisterna. Man saknar persondynamiken samt draget och den flödande kreativiteten i jamsessionerna. Men det är möjligt att det tar sig så småningom, när produktionen blir mera varm i kläderna. Det har trots allt blivit två säsonger av detta programkoncept som när allting klaffar säkert har potential att vara alldeles magiskt. Serien har dessutom belönats med bland annat Ikarospriset som ges till public service-program som uppfyller kriterierna ”hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter”.

Kvällens låt får vi bara höra smakprov på i själva programmet, vilket är lite synd. Den som vill höra låten i sin helhet kan inte längre göra det på SVT:s hemsida utan är hänvisad till någon av nätets övriga musikkanaler.

Sapmi sessions sänds i Yle Fem tisdagar kl. 19.00, repris lördagar kl. 16.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.