Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Alla ska få se dig naken

3 Dec , 2014, 22.05 Malin Slotte

 

Nettikirist‰j‰n uhrit

Särskilt för unga människor lurar många faror ute på nätet. I kväll sänder Yle ett reportage ur SVT:s undersökande program Uppdrag granskning från mars i år. Det handlar om minderåriga flickor som drabbats av utpressning efter att deras nakenbilder hamnat i fel händer på nätet. Förövarna opererar under falsk identitet, inte sällan är det män som är äldre än vad de utger sig för att vara. Det kan börja som en flört eller som en överenskommelse om att få tag på alkohol till en fest, mot att den som köper ut får en lättklädd bild som tack. Efter att den första intima bilden skickats kan utpressningen börja. Med hot om att sprida bilderna så att alla som känner flickan kan se dem, utpressas offret till att skicka fler och mer vågade bilder. I ett uppmärksammat fall i Sverige pressades en trettonårig så hårt att hon tog sitt liv. Programmet tar bland annat upp hennes historia, men vi träffar också en ung kille som fått sin identitet stulen. I hans namn håller någon på att hota och trakassera unga flickor.

Man kan ana en kritisk udd mot polisens ineffektivitet, även om det här kan vara svårutredda brott. Trots att både de utsatta flickorna och den som fått sin identitet stulen gör polisanmälan, verkar det vara mer regel än undantag att utredningen läggs ner. I ett fall i programmet blev en flicka som gjort polisanmälan själv inkallad till förhör eftersom en okänd person skickat barnpornografi till hennes mobil, som hon gett till polisen för att de skulle spåra den som trakasserade henne.

Det välberättade programmet gör ett eget försök att spåra förövaren, och ungefär hälften av programtiden går åt till detta detektivarbete där man bland annat gillrar en fälla för mannen. Så småningom får man fram en misstänkt, vilket också får fart på polisen. Någon konfrontation med den skyldiga blir det däremot inte i tv-underhållningens namn. Det får den riktiga polisen ta hand om, och mannen kunde också åtalas.

Naken på nätet sänds i TV2 i kväll onsdag kl. 22.05, repris torsdag kl. 10.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.