Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Den drömmande polisen

1 jan , 2015, 21.00 Malin Slotte

 

Det brukar vara Yle Fem som har första tjing på nordiska serier, men i kväll startar den norska serien Det tredje øyet från 2013 i Nelonen. Så har serien heller ingen public service-koppling, utan sändes ursprungligen i den norska kommersiella kanalen TV2.

Det rör sig om en tiodelad kriminalserie, med den i nordiska kriminalseriesammanhang ovanliga ingrediensen av övernaturligheter. Huvudpersonen, polisen Viggo Lusts (Kyrre Haugen Sydness) drömmar visar sig nämligen ha avgörande betydelse för att fallen blir lösta. Serien laborerar både med korta kriminalfall som löses på ett avsnitt, och ett enda långt mysterium som förhoppningsvis får en lösning när säsongen är slut (det finns planer på en andra säsong). Det unnar man i alla fall den plågade Viggo Lust, vars femåriga dotter försvann spårlöst en idyllisk sommardag för fem år sedan när Viggo gick in i en kiosk för att köpa glass. Viggo har inte kunnat sluta försöka ta reda på vad som hände henne. Det har blivit en besatthet som hotar hans psykiska hälsa och även hans äktenskap har rasat; exfrun har en ny man och ett nytt barn på kommande och vill dödförklara dottern för att kunna gå vidare.

Vår huvudperson är alltså ingen muntergök precis, och det börjar inte bra när han får en ny polispartner i den unga, direkta och ännu rätt orutinerade Mari Friis (Ida Elise Broch). Men det verkar finnas hopp om ett lyckat samarbete mellan de två, kanske också mer än så – vi får nämligen veta att Viggo även har rykte om sig att vara en kvinnokarl.

Nelonen visar två avsnitt varje torsdag av kriminalserien som har samma upphovsmakare som uppmärksammade – och betydligt originellare – Lilyhammer. Det tredje øyet verkar vara en hyggligt snygg produktion som funkar som bruksunderhållning. Det intressantaste är vad som hänt med dottern, medan det är svårare att engagera sig i det fristående kriminalfall som avhandlas per avsnitt.

Det tredje ögat sänds i Nelonen torsdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 23.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.