Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Tills sista delen skiljer oss åt?

6 jan , 2015, 20.00 Malin Slotte

 

När det blev klart att Ava skulle göra en finsk version av ett danskt realityformat där folk ingår arrangerade äktenskap utan att någonsin ha träffats lät reaktionerna inte vänta på sig. Det var att gå för långt i tv-lekandets namn tyckte många. Äktenskap är inget man ska ingå lättvindigt, utan har traditionellt varit ett av livets stora beslut, och anses i sin idealform vara något som man gör för livet, tills döden skiljer en åt.

Den tiodelade serien följer sex seriöst giftassugna singlar som gått med i detta experiment. Fyra relationsexperter – en sexualterapeut, en pastor, en folklorist och en psykolog – sållar med hjälp av psykologiska test och personliga intervjuer bland hundratals sökande i åldern 25–40 för att få fram de tre par som de anser skulle passa bäst ihop. Parterna träffar varandra för första gången när de inför släkt och vänner säger ja till varandra – det är på riktigt och juridiskt hållbart. Serien följer dem under deras första fem veckor som gifta då de åker på bröllopsresa utomlands, flyttar ihop och inleder sitt gemensamma liv. I sista delen fattar de beslut om de vill fortsätta leva tillsammans eller skilja sig.

Bortser man från de moraliska betänkligheterna, är det utan tvekan ett intressant socialt experiment, som förhoppningsvis också kan säga något om parbildningens och samlevnadens mekanismer. En förutsättning för att det inte bara ska bli spektakulärt och smaklöst är att avsikten är seriös hos alla parter, både hos dem som gifter sig och hos experterna som parar ihop paren. Kanske vet man inte alls bäst själv? Kunde detta vara en lösning för alla ofrivilliga singlar som har svårt att hitta någon? Eller är kärlek något som ligger bortom all rationalitet, även om allt borde stämma fungerar det ändå inte? En gissning är att detta inte kommer att funka, om inte annat för att tv-kamerornas närvaro knappast lär underlätta processen för paren, men vad vore väl trevligare än att ha fel.

Ensitreffit alttarilla sänds i MTV3 tisdagar kl. 21.00, repris onsdagar kl. 20.00 och lördagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.