Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju

Tre generationer blåblod

7 jan , 2015, 14.00 Malin Slotte

 

2556836 (2)

En trettondagstradition i SVT är Året med kungafamiljen som informerar svenska folket om vad deras kungligheter haft för sig under året som gått. För fjärde året i rad är det frilansproducenten Sandra Bull som gjort programmet. Det var även hon som gjorde programmen om Haga slott och kungens fyrtio år på tronen. Hon var även producerat Estelles dop och Madeleines bröllop. I år träffar hon hela kungafamiljen då de är församlade på Solliden på Öland under sommaren. Det är kungen, drottningen, kronprinsessparet med Estelle, Chris och Madeleine med lilla Leonore och nyförlovade Carl Philip och Sofia samt tre hundar. Till de näpna aktiviteterna hör att bli dragen i vagn efter kronprinsessans shetlandsponny Frozza. Madeleine och Chris berättar hur det är att bli föräldrar:

– Ibland vet man inte vart man ska ta vägen, för man känner så mycket kärlek till en så här liten sak.

Som brukligt blir det även bilder från resor och andra offentliga framträdanden. Kronprinsessan har varit i Ghana och Tanzania, kungaparet i Amsterdam och kronprinsessparet på Island. Det har varit dop och förlovning under året. Några gånger om året ordnas dessutom fin middagsbjudning på slottet och vi får träffat ett par grönsaksodlare som hör till de få som förärats en inbjudan till denna tillställning. En inbjudan med kunglig stämpel får man inte varje dag i brevlådan.

De nyheter som programmet bjuder på har medierna redan rapporterat om. Madeleine och Chris planerar att flytta till Europa, Silvia och Madeleine bojkottade inte helt okontroversiellt Polarprisutdelningen eftersom Chuck Berry är dömd för sexbrott och kungen svarar (än en gång) blankt nej på frågan om han tänker abdikera.

Intressantast är intervjun med det nyförlovade och uppenbart förälskade paret Carl Philip och Sofia Hellqvist. Sofia dementerar ryktena att hon i början hade svårt att bli accepterad i familjen. Hon kommenterar också sin medverkan i skandalsåpan Paradise Hotel och utviket i Slitz med orden: ”Det är val jag inte skulle göra i dag.” Sofias ger ett levande och sympatiskt intryck, och blir därmed säkert ett populärt tillskott till det kungliga persongalleriet. Det blir nog bra det här.

Året med kungafamiljen sänds i Yle Fem/SVT World i dag onsdag kl. 14.00 (originalsändning i SVT trettondagen 21.00)

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.